Magazin 20.05.2022.

ZA PREDSTAVU “SEDAM GAVRANOVA”: Dječjem pozorištu RS četiri nagrade na festivalu “Zlatna iskra”

ČITANJE: 1 minuta

Žiri 24. “Zlatne iskre” Međunarodnog lutkarskog festivala Kragujevac, od sedam kategorija dodijelio je četiri nagrade Dječijem pozorištu Republike Srpske za predstavu “Sedam gavranova”.

Žiri je radio u sastavu Jacek Mjalenovski, Ljudmila Konstantinova i Milica Redžić Vulević.

Kompletan umjetnički ansambl predstave “Sedam gavranova” dobio je glumačku nagradu, Jakub Maksimov za režiju, Lazar Novkov za muziku, a u kategoriji nagrade za dramaturgiju, žiri je takođe nagradio Jakuba Maksimova.

U predstavi “Sedam gavranova” igraju Aleksandra Spasojević, Slobodan Perišić, Duško Mazalica Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Saša Terzić, Dragan Vučić i Rade Kostić.

Kako su istakli iz Dječijeg pozorišta RS glumačka nagrada za ovaj ansambl još jednom dokazuje da glumci ovog teatra snagom impresivne kolektivne igre, partnerskim prožimanjem i ujednačenošću tima koji igra kao jedan, plijene scenom, što ovu nagradu čini izuzetnom.

Naime, ansambl Dječijeg pozorišta važi kao jedan od najboljih glumačkih timova, a snaga njihove kolektivne igre ni ovaj put nije ostavila ravnodušnim još jedan međunarodni žiri.

“Zlatna iskra”, 24. Po redu, trajala je od 16. do 20. maja, a „Sedam gavranova“ se takmičilo sa teatrima i predstavama “Posjetilac”, Lutkovnog gledališča iz Ljubljane, “Debela”, Pozorišta mladih iz Novog Sada, “Ferdo, veliki ptić“, Lutkovnog gledališča Maribor, ,, “Vuk i sedam jarića“, Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda , “U dečijoj sobi” Pozorišta za decu i mlade Sjeverna Makedonija, “Smećeeee” Teatra Zero le Kondukta iz Barselone i “Flekavac”, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, prenosi Glas Srpske.

(SB)