Vijesti 27.12.2018.

ZA RAZVOJ TURIZMA Banjaluka kandidovala tri projekta u okviru prekogranične saradnje

ČITANJE: 3 minute

Grad Banja Luka je kandidovao tri projekta iz oblasti „Doprinos razvoju tuirzma i očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa“ u okviru programa prekogranične saradnje Intereg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Cilj programa je jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnih područja, kroz implementaciju zajedničkih projekata i aktivnosti. S obzirom na to da navedeni program nema ograničenja kada je u pitanju broj partnerstava u kojim jedna organizacija može učestvovati, ideja je bila da Grad Banja Luka učestvuje u što većem broju partnerstava.

Sredstva koja mogu biti dodijeljena po jednom projektu za navedenu prioritetnu oblast su od 400.000 do 2.000.000 evra, koja se raspoređuju na projektne partnere. Obaveza partnera je sufinansiranje od 15%.
Grad Banja Luka je kandidovao sljedeće projekte:

Projekat pod nazivom „4HOOVES“ obuhvata stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda koji se odnosi na izgradnju staza za jahanje. Utvrđena dužina staze je 65 km, a nalazi se na potezu od Barlovaca (Grad Banja Luka) preko Mrakovice, do graničnog prelaza Donja Gradina. Dužina staze na strani Hrvatske je 70 km, a nalazi se na potezu od Lipika, preko grada Novske i završava se u Jasenovcu. Dužina staze na strani Crne Gore iznosi 50 km, a nalazi se na planini Orjen i opštini Herceg Novi. Nosilac ovog projekta je Grad Novska. Projektni partneri, pored Grada Banje Luke, su Konjički klub „Padok“, Park prirode Lonjsko polje i Turistička organizacija Herceg Novog. Ukupan budžet projekta je 1.202.958 evra, od čega na Banju Luku ide 151.725 evra, a Grad ima obavezu sufinansiranja u iznosu od 15% od budžeta, što iznosi  758 evra.

Projekat pod nazivom „FORTITUDE“ je stvaranje zajedničke turističke ponude kroz unapređenje turističke ponude na tvrđavama. Cilj će biti ostvaren kroz sljedeće grupe aktivnosti: formiranje i opremanje centra za posjetioce u Kamenoj kući na Kastelu; uvođenje digitalnih sadržaja na tvrđavama na partnerskim područjima, digitalni kiosk sa aplikacijom koja sadrži informacije za turiste i AR foto kabinu i održavanje zajedničke manifestacije pod nazivom „Noć tvrđava“. Nosilac projekta je JU Tvrđave kulture Šibenik, a partneri na projektu su Grad Banja Luka, Grad Karlovac, Opština Herceg Novi i Opština Bar. Ukupan budžet projekta je 651.150 evra. U okviru ukupnog budžeta projekta, budžet Grada Banje Luke je 230.055 evra, od čega Grad ima obavezu sufinansiranja u iznosu od 15% od budžeta, što iznosi 34.508 evra.

Projekat pod nazivom „ACTIVO“ obuhvata stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda kroz razvoj i objedinjavanje ponude adrenalinskog tuirzma. Cilj će biti ostvaren kroz sljedeće grupe aktivnosti: izradu interaktivne mape adrenalinskog turizma na partnerskim područjima, edukaciju pružalaca usluga adrenalinskog turizma koja se odnosi na upravljanje turističkim odredištem, kao i umrežavanje sa ostalim subjektima koji se bave adrenalinskim turizmom radi zajedničkog kreiranja turističkih proizvoda. Nosilac projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije. Partneri na projektu Grada Banja Luka su i Opština Tivat. Ukupan budžet projekta je 473.076 evra. U okviru ukupnog budžeta projekta, budžet Grada banja Luka je 118.963 eura, od čega Grad ima obavezu sufinansiranja od 15% što iznosi 17.844 evra.

Kako navode iz Odejeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, evaluacije projekata, a u skladu s tim i realizacija, očekuje ce u ljeto 2019. godine. Svi projekti traju 24 mjeseca.