Magazin 23.12.2020.

ZA ROMAN “DRUGI MAČ”: Peteru Handkeu nagrada Andrićevog instituta u Višegradu

ČITANJE: 2 minute

Književna “Velika nagrada Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Višegradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine dodijeljena je austrijskom nobelovcu Peteru Handkeu za roman “Drugi mač, majska povest” u izdanju “Lagune” u Beogradu.

Nagrada za životno djelo u 2020. godini dodijeljena je srpskom pjesniku i književniku Milovanu Danojliću, saopštio je predsjednik žirija akademik Jovan Delić na konferenciji za novinare danas u Beogradu.

Odluku o ovogodišnjem laureatu donio je tročlani žiri u kojem su akademik Jovan Delić, književnik Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Prenoseći pozdrave direktora Andrićevog instituta Emira Kusturice, koji zbog okolnosti u vezi sa epidemijom virusa korona nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjem događaju, Delić je rekao da nije siguran ni kada ni gdje će nagrade biti uručene.

– Znajući Handkea, nije isključeno da on dođe, a Danojlić je rekao da je ozbiljno narušenog zdravlja, pa ne vjeruje da može doći i moli za izvinjenje – rekao je Delić.

Književni kritičar Želidrag Nikčević ocijenio je da se žiri ovim, jednoglasnim odlukama, približio “andrićevskoj harmoniji” i ukazao da su laureati dvojica očiglednih klasika svjetske književnosti i obojica kao svjedoci, tumači, srodnosti i svojim životima i vrhunskim djelom, veoma posvećeni sudbini Balkana, bivše Jugoslavije i srpskog naroda.

Pisac Muharem Bazdulj istakao je da su i Handke i Danojlić plodni autori i prevodioci, obojica i u svojoj prozi pjesnici.

– Možda bih se usudio da kažem da su u prozi više pjesnici, nego u samoj poeziji. Kod obojice, kada je o prozi riječ, postoji, uslovno rečeno, strah od pretjerane imaginacije. Otuda gotovo uvijek ima određenu vrstu autobiografske utemeljenosti i, esejiziraju u prozi – rekao je Bazdulj.

U obrazloženju žirija, koje je pročitao Delić, navedeno je da je ovo drugo Handkeovo djelo inspirisano tragičnom sudbinom piščeve majke, koja je oklevetana poslije smrti.

Žiri je naveo da je naslov “Drugi mač” značenjski ambivalentan, gdje jedan mač drži klevetnik i moderni savremeni ubica, a drugi je u rukama žrtve, odnosno njenog potomka, i on je mač osvete, ali ne i mač ubica, jer osvetnik u ruci ne drži čelični, već vječni mač literature – kojim brani sebe i svoju “svetu majku”.

(Srna)

Oznake: Peter Handke