Vijesti 25.06.2016.

Za stipendije 1,6 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Za narednu školsku 2016/2017. godinu biće izdvojeno 1,6 miliona KM za stipendije učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

– Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju – stoji u odluci koju su odbornici izglasali na posljednjoj sjednici 24. juna.

Deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola su mehaničar rashladne i grijne tehnike, tekstilni tehničar i armirač-betonirac. Deficitarne struke na visokoškolskim ustanovama su diplomirani inženjer elektrotehnike, elektroenergetika i automatika, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva, obućarska tehnologija i dizajn; profesor matematike i informatike i profesor matematike i informatike za osnovnu školu.

– Za deficitarna zanimanja stipendije su 160 KM za učenike i 250 KM za studente – navedeno je u odluci.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u prošloj školskoj godini dobijali stipendiju za deficitarna zanimanja, a koja u narednoj školskoj godini nisu deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju uslove.

(Agencije)