Vijesti 21.07.2016.

Za subvencije za zapošljavanje stigao 221 zahtjev, Grad do sada uložio blizu dva miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Na javni poziv za dodjelu subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje u 2016. godini, podnesen je 221 zahtjev.

U Odjeljenju za privredu su rekli da je u toku provjera zahtjeva u smislu ispunjenosti uslova propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Za ovaj vid podrške privredi ove godine u gradskom budžetu izdvojeno je 800.000 konvertibilnih maraka. Očekuje se da će se realizacijom ovog programa podržati zapošljavanje preko 130 novih radnika.

U Odjeljenju napominju da su, od početka implementacije ovih podsticaja u posljednje tri godine, iz budžeta Grada izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 1,9 miliona KM, čime se omogućilo zapošljavanje novih 290 radnika.

Naime, subvencije su namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika i nezaposlenim licima, uz uslov da su isti najmanje jedan mjesec prijavljeni na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka-Biro Banja Luka.

Pravo na subvencije za zapošljavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima imaju privredna društva i samostalni preduzetnici.
Pravo na subvencije za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima imaju nezaposlena lica koji su obavljanje djelatnosti registrovali u toku javnog poziva za dodjelu subvencija.

Pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mjesta ne mogu ostvariti: udruženja građana, djelatnosti iz oblasti igara na sreću, državni organi, organizacije i drugi korisnici budžetskih sredstava.

Pravo na subvencije ne mogu ostvariti ni subjekti koji su koristili sredstva po nekom drugom programu zapošljavanja ili samozapošljavanja, a nisu realizovali ugovornu obavezu po nekom od prethodnih programa.

Novina utvrđena izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima, koji je usvojila Skupština Grada na zasjedanju održanom 3. marta ove godine – odnosi se na visinu subvencije za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje.

Naime, prema Pravilniku iz 2015. godine bilo je propisano da se visina subvencije utvrđuje obračunavanjem u postocima od prosječno isplaćene bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, pri čemu je kod zapošljavanja novih radnika visina postotka bila utvrđena po spremama, a kod samozapošljavanja po vrsti djelatnosti. S obzirom na to da su se obračunom na ovaj način javljale velike razlike u visini odobrenih subvencija, izmjenama Pravilnika propisani su fiksni iznosi subvencija po spremama.

Iz nadležnog Odjeljenja podsjećaju da je dodjelom sredstava za podsticaje za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima u 2015. godini podržano zapošljavanje 133  radnika, od toga 45 samostalnih preduzetnika i 88 novih radnika kod poslodavaca. Za ove namjene iz budžeta je ukupno izdvojeno 841.164 KM.