Vijesti 23.03.2018.

Za toplije i ljepše učionice u Banjaluci 150.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Za sanaciju šest osnovnih i jedne srednje škole iz gradske kase biće izdvojeno 150.000 maraka čime bi trebalo da budu poboljšani uslovi u ovim obrazovnim ustanovama.

Radovi će biti izvedeni u školama “Milutin Bojić” područno odjeljenje u Mišinom Hanu, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Vuk Stefanović Karadžić” područno odjeljenje u Česmi, “Sveti Ćirilo i Metodije” u Piskavici, “Ivo Andrić”, “Vojislav Ilić” područna škola Bočac, te Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla”.

Gradonačelnik Igor Radojičić je na jučerašnjem sastanku sa direktorima ovih škola razgovarao o ulaganjima u obnovu.

– Grad je lani napravio pregled stanja u školama u kojem su evidentirane brojne potrebe. Planirali smo 150.000 KM za šest osnovnih i jednu srednju školu, a najviše novca će biti potrošeno na zamjenu stolarije u Elektrotehničkoj školi – rekao je Radojičić.

Kada je riječ o osnovnim školama Radojičić je naveo da najveći problem ima škola “Branko Radičević” na Starčevici koja nema dovoljno mjesta za sve đake, te istakao da je cilj da se to riješi do jeseni.

– Ima mnogo područnih škola u gradskom i seoskom dijelu Banjaluke u koje se nije ništa značajnije ulagalo posljednjih nekoliko decenija – kazao je Radojičić.

Govoreći o srednjim školama Radojičić je naglasio da su i njihove potrebe velike.

– Medicinska i Građevinska imaju problema sa smještajem, u Tehničkoj je cijelo krilo neupotrebljivo, a Ugostiteljska škola se nalazi u montažnom objektu – rekao je Radojičić.

Istakao je da postoji mogućnost da Medicinska škola ostane bez prostora u objektu “Kosmosa”.

– Vodimo sudski spor u kome “Kosmos”, traži iseljenje Medicinske škole. Ukoliko bi presuda bila u korist “Kosmosa” ta škola bi se našla na ulici. Nadamo se da se spor neće završiti negativno po nas jer mi uredno plaćamo zakup za taj objekat – rekao je Radojičić.

Objasnio je da je ugovor o zakupu napravljen prije nego što je “Kosmos” ušao u proces restrukturiranja.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac je rekao da i pored velikih problema sa kojima se susreću, direktori škola kvalitetno obavljaju posao.

– U narednih nekoliko mjeseci pokušaćemo da se kroz naš program rekonstrukcije škola nađu još nekoliko osnovnih škola i nadam se da ćemo u tome uspjeti – kazao je Banjac.

Direktor OŠ “Milutin Bojić” Potkozarje Duško Petrović je zahvalio gradu na pomoći.

– Područna škola u Mišinom Hanu prokišnjava i neophodan je novi krov. Uz pomoć sredstva koja smo dobili od grada riješićemo jako veliki problem – kaže Petrović.

Dogradnja škole na Starčevici

Igor Radojičić je rekao da će najveći posao kada su u pitanju osnovne škole u gradu ove godine biti dogradnja OŠ “Branko Radičević” na Starčevici.

– Nadam se da bi projekat moglo biti završen do kraja ovog mjeseca. Taj dokument ćemo dostaviti resornom ministarstvu, što znači da bi orijentaciono oni od 1. aprila mogli ući u planiranje daljih radnji, objave tendera, izbor izvođača i finansiranje – kazao je Radojičić.

Raspodjela novca:

Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” – zamjena kompletne stolarije 72.300 KM

OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”, područno odjeljenje u Česmi, uvođenje centralnog grijanja 23.000 KM i troškovi izdavanja građevinske dozvole 3.100 KM

OŠ “Milutin Bojić”, područno odjeljenje u Mišinom Hanu, zamjena i sanacija krova 20.000 KM

OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, sanacija ravnog dijela krova 10.000 KM

OŠ “Ivo Andrić”, gradnja rampe za invalide 10.000 KM

OŠ “Sveti Ćirilo i Metodije” u Piskavici, sanacija septičke jame 8.000 KM

OŠ “Vojislav Ilić”, područna škola Bočac 3.600 KM za nova stakla

(Glas Srpske)