Vijesti 01.10.2015.

Zabija Srbiji nož u leđa: Cipras će priznati Kosovo!

ČITANJE: 2 minute
Alexis Tsipras
Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas poručio je u Njujorku Isi Mustafi i Hašimu Tačiju da će Grčka podržati članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama.

– Gospodin Kocijas je pozvao svog kolegu Hašima Tačija da posjeti Atinu i izrazio podršku Grčke naporima Kosova da se učlani u međunarodne organizacije, na osnovu međunarodnog prava i na dobrobit stabilnosti regiona, naglašavajući da je zajednički cilj integracija cijelog zapadnog Balkana u EU – stoji u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova nakon sastanka Kocijasa sa kosovskim premijerom i šefom diplomatije.

Dalje se navodi da su se oni složili da nastave da jačaju međusobnu saradnju, kao i da formiraju radne grupe eksperata za usaglašavanje kosovskih zakona sa pravnim tekovinama EU.

Saopštenje koje je objavljeno na internet stranici grčkog ministarstva spoljnih poslova potvrđuje tezu da zvanična Atina priprema teren za formalno priznanje Kosova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za „Blic” da je Cipras „očigledno labilan političar kada je u pitanju sve osim njegovog ličnog interesa”.

– Kao što je odustao od svih predizbornih obećanja ne mareći da li su ona dobra za njegovu zemlju i građane, tako će uraditi i sa Kosovom – kaže Anđelković.

On ističe da je Cipras politički kockar koji će takav čin dobro naplatiti.

– On je svim tim saopštenjima i izjavama zvaničnika njegove vlade pokazao spremnost da prizna Kosovo. Sada samo čeka povoljnu ponudu, cjenkaće se – navodi on.

Na pitanje kada možemo očekivati formalno priznanje i hoće li to biti za godinu ili kasnije, Anđelković kaže:

– On je to uradio na svaki način osim de jure. I to će se dogoditi za manje od godinu dana.

Grčka vlada mogla bi iz priznanja Kosova da izvuče finansijsku korist u vidu različitih olakšica ili povoljnijih aranžmana kod međunarodnih kreditora.

Politički analitičar Branko Radun kaže za „Blic” da je nova-stara grčka vlada vrlo blizu priznanja Kosova iako je to politički nepopularan potez u Grčkoj. Grčki narod, kaže, doživljava Albance kao nekog ko ugrožava mir i stabilnost na Balkanu, mnogo više su antialbanski nastrojeni čak i od nas. Međutim, Radun smatra da Cipras zna zbog čega to radi, kao i koji su rizici.

Fali samo formalno priznanje

Britanski stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi u osvrtu na saopštenje grčkog MSP-a napisao je na Tviteru da je riječ o daljim dokazima da Grčka priznaje Kosovo na svaki način, osim formalno.

(Blic)