Biznis 24.10.2020.

NOVI VAL PANDEMIJE DONOSI NOVU RECESIJU: Oporavak će trajati godinama

ČITANJE: 2 minute

Prema najnovijim procjenama MMF-a, pandemija će se smiriti tek 2022. godine, a oporavak će potrajati godinama.

Glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart upozorava kako će ‘za potpuni oporavak privrede trebati čak pet godina’

Iz Financial Times upozoravaju da novi val pandemije koronavirusa prijeti izazivanjem nove recesije, i to u posljednjem tromjesečju ove godine.

Prema procjenama ekonomista, umjesto nastavka privrednog oporavka koji je počeo tokom ljeta Evropa zajedno s Hrvatskom mogla bi kraj godine dočekati s još jednim ekonomskim padom, iako ne tako dubokim kao proljetos, piše Novi list.

Iako vlasti širom Evrope nastoje izbjeći novi “lockdown”, ponovno naglo širenje virusa prisiljava ih na zaoštravanje mjera i sprečavanje okupljanja u zatvorenim i otvorenim prostorima, ponegdje čak uvođenjem policijskog sata. Među ostalim, vlasti zaoštravaju mjere i da bi spriječile kolaps zdravstvenog sistema u kojem bi se, zbog nekontrolisanog porasta broja zaraženih, oboljeli od Covida-19 i ostalih bolesti liječili pod nenormalnim uslovima.

Čak i predviđanja Evropske komisije da će se privreda EU oporaviti od krize za dvije godine pada u vodu. Prema najnovijim procjenama MMF-a, korona će se smiriti tek 2022., a oporavak će “potrajati godinama”.

Nova glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart upozorava, pak, kako će “za potpuni oporavak gospodarstva trebati čak pet godina”, piše Novi list.

Svjetska banka i MMF nastavljaju pozivati vlade da ni slučajno ne prekinu financijsku podršku privredi, jer će u suprotnome doći do masovnih bankrota i masovne nezaposlenosti. Tako je, poput vlada brojnih zemalja, i hrvatska Vlada juče najavila nastavak novčane pomoći poduzećima pogođenima krizom. No, kritičari upozoravaju da će veliki troškovi za spašavanje privrede izazvati poremećaje u javnim finansijama i velike proračunske deficite, kako ove tako i idućih godina.

Reinhart smatra da će državna intervencija prouzročiti eksploziju zaduženosti, ali da vlade nemaju izbora, ni one u razvijenim zemljama, kao i one u zemljama u razvoju. Ona to uspoređuje s ratom.

“Dok bolest bjesni, što drugo možete učiniti? Najprije se trebaš pobrinuti da dobiješ rat, a onda ćeš smisliti kako to platiti”, dramatično je poručila glavna ekonomistica Svjetske banke pozvavši međunarodne vjerovnike na uvođenje moratorija na kredite te djelimični oprost dugova državama, prenosi net.hr.

(A.M/Banjaluka.net)

Oznake: recesija