Magazin 06.11.2015.

Začini koje morate imati u kuhinji

ČITANJE: 1 minuta
zacini
Začini su blagotvorni za organizam na više načina, jer osim toga što daju fantastičan ukus jelima oni i čuvaju naše zdravlje, pa bi im trebalo posvetiti više pažnje u ishrani.

Bolje zaboravite na mješavine začina, jer uz njih dobijate i raznorazne neželjene dodatke. Zapamtite, svaki začin bolji je sam za sebe.

Cimet ima specifičan ukus, ali i miris, koji uvijek daje poseban gušt svakoj poslastici. No, sigurno niste znali da može da posluži kao izvrsna zamjena za šećer u napicima. S obzirom na to da odlično reguliše nivo šećera u krvi, obavezno ga koristite.

Čili je izuzetno zdrav, a kako kapsaicin ne samo da ne uzrokuje čir, već ga sprečava uništavanjem štetnih baterija, slobodno ga koristite u ishrani u količinama koje možete da podnesete.

Biber je začin kojim svi vole da začine i meso i povrće. Bilo da se opredijelite za crveni, bijeli, crni ili zeleni, znajte da on potpomaže metabolizam i bolju iskoristivost većine namirnica s kojima se kombinuje. Takođe, odličan je saveznik u svakoj dijeti.

Kim se kroz istoriju koristio i kao začin i kao lijek. Ako ste na dijeti, znajte da ćete uz kim tri puta brže istopiti kilograme. Samo jedna kašičica kima dnevno smanjuje opseg masnog tkiva i nivo lošeg holesterola u krvi.