Magazin 25.06.2021.

ZAFRANOVIĆ: Film o Jasenovcu snimam od novembra, zvaće se “Carski rez 42”, a ne “Djeca Kozare”

ČITANJE: 1 minuta

Proslavljeni režiser Lordan Zafranović rekao je da bi u novembru trebalo da počne snimanje filma o stradanjima u ustaškom logoru Jasenovac.

Zafranović, koji je ranije predstavio ovaj svoj projekat u Banjaluci, rekao je da je imao izuzetno dobar prijem u Republici Srpskoj u svakom pogledu.

“Tamo nema čovjeka koji nije pogođen tom tragedijom koja se desila u logoru Jasenovac. Prema tim ljudima moramo biti dodatno odgovorni”, rekao je Zafranović za portal Nova.rs.

On je naveo da je film prvobitno trebalo da se zove “Djeca Kozare”, ali da je promijenio naziv u “Carski rez 42”.

“Ima više razloga što se tako zove, a jedan od bitnijih je što je cijela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čovjeku, koji je u tom filmu tako ponižen da se čovjek mora stiditi što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu”, pojasnio je Zafranović.

On je rekao da je 42 broj kada je počeo užas u Jasenovcu 1942. godine.

“Četrdeset dvije velike sekvence ima u filmu i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista. Tako da je to jedan sveti film, koji će se realizovati u punom opsegu koji smatram da treba napraviti”, rekao je Zafranović.

On ističe da je ovaj film veza između zemlje i neba, te da će biti savremeno obrađen za publiku koja će ga gledati i sa velikog platna i sa mobilnog telefona.

Snimanje će biti iz dva dijela, a prvi je zimski bi trebalo da počne u novembru.

“Odmah bismo krenuli sa pripremama u januaru za ljetnji dio kada nastavljamo snimanje”, rekao je Zafranović.

On kaže da je najzad dobio neka simbolična finansijska sredstva za snimanje filma i da se nada da će ih dobiti još.

(Srna/SB)