Magazin 28.11.2022.

ZAGONETKA ZA ARHEOLOGE: U egipatskoj nekropoli otkrivene mumije sa zlatnim jezikom

ČITANJE: 2 minute

Arheolozi su u Egiptu iskopali nekoliko drevnih mumija koje su umjesto jezika imale zlatne umetke. Ove neobične mumije pronađene su u nekropoli Quweisna koja je otkrivena 1989. godine. Stručnjaci smatraju da je područje bilo naseljeno tokom Ptolemejevog i Rimskog razdoblja, koje se protezalo od oko 300. godine prije Hrista do 640. godine.

Mumije sa zlatnim jezikom iskopane su u novootkrivenom proširenju arheološkog nalazišta gdje su pokopana brojna druga tijela iz tri različita vremenska razdoblja starog Egipta. Neki iskopani kosturi imaju kosti presvučene zlatom, dok su drugi pokopani u blizini zlatnih skarabeja i lotosovih cvjetova.

Tiha zemlja

Mada ovo nije prvi slučaj da su u Egiptu nađene mumije sa zlatnim jezikom, ova drevna praksa još uvijek predstavlja zagonetku za arheologe. Na primjer, stručnjaci su početkom 2021. tokom rada na 2.000 godina starom nalazištu u Egiptu otkrili lobanju s ukrasom u obliku jezika. Krajem te iste godine, pronađene su mumije muškarca, žene i djeteta sa zlatnim jezicima, starije više od 2.500 godina.

Kada su otkrivene ove neobične mumije, egipatsko Ministarstvo turizma i starina je saopštilo da se vjerovatno radi o posmrtnom ritualu u kojem se preminulome u usta stavlja “zlatni jezik” kako bi mu se omogućilo lakše putovanje kroz zagrobni život. Naime, u starom Egiptu se vjerovalo da je zlatni jezik neophodan kako bi se udobrovoljilo gospodaru i sudiji podzemlja, Ozirisu.

Poput grčkog boga Hada, Oziris je živio među mrtvima i držao se zavjeta ćutnje. Zapravo, podzemni svijet u starom Egiptu ponekad je bio poznat kao “Tiha zemlja”, a Ozirisa su zvali i Gospodarom tišine, piše Science Alert, prenosi Index.

Oziris je očito mrzio buku, a stručnjaci smatraju da je zbog toga tokom pogrebnih praksi u starom Egiptu bila tišina. Tek kad su se otvorila usta mumije u pripremi za zagrobni život, puštala se muzika ili proizvodio zvuk.

Misterija zlatnog jezika

Možda su drevni Egipćani smatrali da će pokopani zbog zlatnog jezika moći razgovarati s Ozirisom bez stvaranja buke? Ali, ako je tako, zašto onda samo neke mumije imaju takav “dragocjen” jezik? Zlato je bilo popularan materijal u starom Egiptu pri izradi ukrasa za pogrebne obrede. Svjetlucavi element smatran je mesom bogova, tačnije kožom boga Sunca (Ra) te se povezivao s konceptom vječnosti.

Ra je bio na čelu svih staroegipatskih bogova, kreator svega te je predstavljao suncem obasjan dio dana, dok je Oziris predstavljao sate tame. Možda je zlatni jezik simbolizirao poveznicu prema svjetlu, čak i u hladnoj tami podzemnog svijeta. Ali, teško je znati bez više informacija.

Zvaničnici egipatskog ministarstva kažu da su mumije pronađene u Quweisni u lošem stanju i da se njihove tajne raspadaju zajedno s njima.