Magazin 21.06.2016.

Žana Babić: Kombinovanjem boja svom radu dajem lični pečat

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanka Žana Babić prije deset godina došla je na ideju da sa dekupaž tehnikom ukrašava razne predmete.

To je tehnika rada koja se sastoji u isijecanju i aranžiranju dijelova papira i lijepljenju na obojenu površinu, te lakiranju.  Sama riječ Decoupage (dekupaž)  dolazi od francuske riječi  „decouper”  koja u prevodu znači “isjeći, isijecati”.

“Na internetu sam saznala za dekupaž  i zainteresovalo me je do te mjere  da nijednog momenta nisam odustala od želje da naučim. Najiskrenije, željela sam baš sve da saznam.  Ispočetka sam ukrašavala predmete iz kućne upotrebe koji su bili jednobojni  i obični.  Poslije sam ukrašavala i poklanjala” rekla je Babić i dodala da u Banjaluci ima dosta dekupažera.

“Svakim danom nas je sve više, i ja to podržavam jer konkurencija nas tjera da se usavršavamo.  Kroz hobi sam upoznala i sprijateljila sa nekoliko žena.  Održavamo komunikaciju, razmjenjujemo iskustva, pomažemo jedna drugoj, posuđujemo material tražimo mišljenje, jer kad ti treba pomoć možeš je dobiti od nekog ko je već  edukovan. Ja bih to nazvala našim malim čarobnim svijetom” rekla je Babić.

Sa Dekupaž tehnikom danas se ukrašavaju razni predmeti:  kutije (za nakit,  knjige, novine, voće, vino,  kutije za čaj, čak i kutije za pelene za bebe),  zidni satovi, razni suveniri sa prilagođenim motivima, okviri za slike, čiviluci, držači ključeva itd. Dekupaž se primjenjuje i  na namještaju  tako postoji dekupaž na stolovima i stolicama, ormarima, foteljama, vitrinama, čivilucima…

“Ovom tehnikom,  običnim predmetima, ponekad i istrošenim ili ishabanim se “udahnjuje” novi izgled, tj. dajemo mu novi život.  Kod nas je dekupaž  u ekspanziji i onaj ko se ozbiljnije posveti  edukaciji i radu može da ostvari određenu zaradu.

Dekupaž je vještina koja se mora vježbati i koja se razvija velikom brzinom.

“Jednoličnost mi brzo dosadi i onda  imam želju da više tehnika “utopim” u jedan rad. I to je ono što mi je jako privlačno. Slažem mozaik od materijala i znanja. Uživam u tome jer tu se jedna priča završava, a neka druga počinje.

Bude mi interesantno kad me pitaju “Kako ti to znaš?”,  tad kroz šalu kažem da ljudi nauče da voze avion, a ovo je ručni rad koji je veoma zanimljiv i u suštini lako se radi, samo je bitna volja. Kombinovanjem boja, medija i raznih dekoracija svom radu dajem lični pečat.

Ovo su neki od najzanimljivijih Žaninih radova:

Zana-Babic-rucni-rad-1 Zana-Babic-rucni-rad-2 Zana-Babic-rucni-rad-3 Zana-Babic-rucni-rad-4 Zana-Babic-rucni-rad-5 Zana-Babic-rucni-rad-7 Zana-Babic-rucni-rad-8 Zana-Babic-rucni-rad-9 Zana-Babic-rucni-rad-10 Zana-Babic-rucni-rad-13

(Banjaluka.com)