Biznis 30.06.2021.

ZASIJANA NA 45.000 HEKTARA: Počela žetva pšenice u Srpskoj, prinosi natprosječni

ČITANJE: 2 minute

Počela je žetva pšenice, koja je u Srpskoj zasijana na oko 45 hiljada hektara.

Iako su očekivali bogatiji rod, semberski ratari zadovoljni su prinosom od šest do osam tona po hektaru. I kvalitet zrna je izuzetno dobar, kažu mlinari, koji već preuzimaju ovogodišnji rod, ali još nisu odredili otkupnu cijenu. Bijeljinski Novi Žitopromet od danas pšenicu preuzima i isplaćuje po cijeni od 36 feniga po kilogramu, a za kvalitetniji rod 37, javlja RTRS.

Pšenica se izborila sa kišnim proljećem, aprilskim snijegom i visokim junskim temperaturama. Na većini parcele natprosječni prinosi su od šest do osam tona po hektaru u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i primijenjene agrotehnike. Iako je očekivao bogatiji rod, Pantelija Јovanović je zadovoljan prinosom.

– Do prije 15 dana niko se nije nadao da će žetva da se vrši u ovo doba godine, ali posljednjih 20-tak dana je veoma toplo – napominje Јovanović koji ističe da pšenica ima dobar rod.

U Drinskom pojasu, u ataru sela Amajlije, rekordni su prinosi. Miroslav Vasić ima prinos od osam tona po hektaru.

Ranije sorte pšenice daju dobre prinose, kaže Dragan Krbaljević iz Međaša, ali neizvjesno je kakav prinos će imati kasne sorte, zbog visokih temperatura. Veliki problem je i nepoznata otkupna cijena.

– Očekujemo da bude kako je i dogovoreno, da cijena bude kao u Srbiji plus transport, sve ispod te cijene je sramota – napominje Krbaljević.

Među prvim mlinovima, Novi Žitopromet u Bijeljini definisao je otkupnu cijenu pšenice od 36 feninga po kilogramu. Kvalitetnu pšenicu platiće za fenig više. Do sada su preuzeli oko 200 tona kvalitetnog roda.

Za proizvodnju pšenice obezbijeđeni su i podsticaji resornog ministarstva u iznosu od 300 KM po hektaru, uz uslov da je zasijana deklarisana pšenica i primijenjena puna agrotehnika. Grad Bijeljina izdvojiće semberskim ratarima premiju u iznosu od dva pfeninga po kilogramu.

(SB)

Oznake: pšenica, žetva