Magazin 14.10.2022.

Zašto djeci ne treba davati kafu – neće im porasti rep

ČITANJE: 3 minute

Veliki je broj studija koje daju podatke o tome kako šolja kafe može smanjiti rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog udara, demencije i nekih vrsta raka… Ipak treba se zapitati i -ima li tu neke štete? Ona se, između ostalog, ogleda i u tome kada kofeinske napitke dajemo svojoj djeci.

Uprkos višegodišnjim upozorenjima pedijatara i drugih zdravstvenih radnika da kafa i druga pića sa kofeinom poput gaziranih pića i energetskih pića mogu biti štetni za mlade, roditelji dozvoljavaju svojim mališanima, čak i maloj djeci, da ih piju.

Studija rađena među roditeljima u Bostonu 2015. otkrila je da je 14 odsto ispitanih majki dozvolilo svojim dvogodišnjacima da piju između četvrtine i pola šoljice kafe dnevno u prosjeku.

Studija je takođe pokazala da je 2,5% mama davalo kafu čak i svojoj jednogodišnjoj djeci.

Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje djeci mlađoj od 12 godina kafu, čaj, sokove, sportske napitke ili druge proizvode s kofeinom, dok bi adolescenti između 12 i 18 godina trebalo da ograniče unos na manje od 100 miligrama dnevno – otprilike veličine staromodne šoljice kafe.

Velike popularne mega, big i grande kafe u predimenzioniranim šoljama sadrže i do 360 miligrama kofeina.

Uobičajena boca energetskog pića može da sadrži skoro 250 miligrama kofeina u zavisnosti od brenda, prema istraživanju Consumer Reports.

Šolja čaja može imati do 47 miligrama, a dijetalna gazirana pića – 46. Čokolada takođe ima nešto kofeina, a količina raste što je čokolada tamnija.

Postoje čak i žvakaće gume s kofeinom, gumene bombone, energetske pločice, sladoledi…

Djeci je naravno potrebno manje kofeina da naruši njihovo funkcionisanje. Beznačajna količina za odraslu osobu može biti ogromna za malo dijete.

Previše kofeina može izazvati ubrzanje otkucaja srca i povećanje krvnog pritiska, doprinijeti refluksu kiseline u želucu i izazvati anksioznost i poremećaj sna kod djece. U veoma visokim dozama, kofein može zaista biti opasan.

Kafa je namirnica male nutritivne vrijednosti 

“Djeca se pojavljuju u hitnoj pomoći s nepravilnim otkucajima srca ili onim što mi zovemo tahikardijom ili ubrzanim otkucajima srca i to zato što neki ljudi misle da je sasvim u redu mališanima dati napitak sa kofeinom”, rekao je pedijatar dr Mark Korkins, član Američke akademije za pedijatriju.

Sve uglavnom počinje kada mala djeca počnu da traže pića s kofeinom kao što je kafa “jer vide roditelje i stariju braću i sestre da je piju”, objašnjava Korkins.

I pošto roditelji to doživljavaju kao nešto bezopasno – dopuštaće svojoj djeci da popiju gutljaj ili dva, misleći da male količine ne mogu biti škodljive.

“Važno je i to što je kafa male nutritivne vrijednosti, a tu su i dodaci, kao što su puno šećera, razne pene, karamel prelivi, mrvice za posipanje preko napitka… U suštini su kofeinski dezert”, dodaje Korkins i naglašava da je suština da djeca treba da izbjegavaju sve kofeinske napitke.

Dodaci kafi donose i višak nezdravih kalorija i masti, dok je posebno pitanje uvođenje vještačkih zaslađivača.

“Kofein je stimulans koji povećava budnost. Ako vaše dijete osjeća da mu je potreban kofein da bi preguralo dan, bilo bi bolje da radite s pedijatrom da identifikuje osnovni uzrok onoga što stvara umor”, savjetuje dr Korkins na kraju, prenosi RTS.

Oznake: Dijete, kafa