Magazin 21.10.2022.

Zašto je dobro jesti kivi?

ČITANJE: 3 minute

Kivi je slatko-kiselo voće koje ima visoku nutritivnu vrijednost, jer je bogato vitaminom C i K, kalijumom, folatima i vlaknima. Ova mala voćka pravi je eliksir zdravlja i ljepote, zahvaljujući svom doprinosu vitamina i antioksidansa, sposobna je da ojača naš imuno-sistem, podstakne varenje i zaštititi zdravlje kože i kose, piše Elle.com.

 Kada ga ne treba jesti?

Da biste iskoristili sve njegove dobrobiti, preporučuje se konzumiranje najmanje jednog kivija dnevno. Možemo ga dodati u jogurt, voćnu salatu ili u pripremiti smuti. Ali, upkos tome što ovo voće ima bogat i slatkast ukus, te veliki broj korisnih svojstava, može donijeti i probleme i nuspojave.

Osjećaj svraba i peckanja na jeziku, koji je vrlo čest pri gutanju kivija, mogao bi da bude posljedica činjenice da je ovo voće bogato igličastim kristalima kalcijum oksalata, koji mogu izazvati iritaciju sluznice usne duplje. U svakom slučaju, ako osjećaj postane pretjeran, uvijek je preporučljivo obratiti se ljekaru.

Sve blagodati kivija

Kivi je izuzetno koristan za naše tijelo, jer sadrži veliku količinu različitih vitamina, poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, B3 i B5, ali je i izvor minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, nadmašujući čak i banane kada je riječ o kalijumu.

Jača imuno-sistem

Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitijela i grade imuno-sistem.

Pomaže u borbi protiv anemije

Zbog obilja vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije gvožđa, što ga čini veoma korisnim za prevenciju anemije.

Prirodni je antioksidans

Među brojnim prednostima kivija je činjenica da ovo voće obezbjeđuje sjajna antioksidativna svojstva, koja igraju ključnu ulogu u zaštiti naših ćelija od raznih oštećenja.

Lijek za stres

Kivi sadrži vitamin C i magnezijum koji doprinose smanjenju nivoa stresa. Brojna istraživanja otkrila su da je kivi bogat raznim jedinjenima, uključujući antioksidanse i serotonin, koji mogu biti korisni u liječenju poremećaja spavanja, pa se ovo voće smatra pravim prehrambenim sedativom.

Doprinosi zdravlju kože

Takođe, zbog visoke prisutnosti vitamina C, kivi pomaže u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih izlaganjem suncu i zagađenju, opušta i pročišćava kožu, te smanjuje bore, sprečava prerano starenje i poboljšava opšte zdravlje kože. Zzahvaljujući vitaminu C, ovo voće igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, pridonoseći zdravlju noktiju, kose i kostiju.

Doprinosi procesu varenja

Zahvaljujući svojim prirodnim laksativnim svojstvima, upotreba kivija posebno je pogodna za one koji pate od zatvora ili iritabilnog crijeva, jer pogoduje probavi i pridonosi apsorpciji hranljivih materija.

Savršen kao međuobrok

Osim sadržaja vlakana, kivi je pun vode. Ove komponente čine ga prirodnim pročišćivačem koji takođe pruža osjećaj sitosti, što ga čini savršenim zdravim međuobrokom.

Pruža zaštitu od UV zraka

Zahvaljujući prisutnosti luteina, koji ima sposobnost upijanja kraćih svjetlosnih talasa, poput plave svjetlosti i UV zraka, kivi pomaže u odbrani naše kože od sunčevih zraka.

Podstiče cirkulaciju krvi

Zahvaljujući prisutnosti vitamina K i omega-3 masne kiseline, kivi ima svojstvo razređivanja krvi, smanjujući mogućnost stvaranja ugrušaka.

Jača vlasište

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, kivi je idealan za rast kose. Ovo malo voće jača vlasište, čini kosu jačom i sjajnijom te sprečava gubitak kose. U tom smislu, ovo voće možemo koristiti za pripremu maske za kosu od kivija. Da biste je napravili, jednostavno pomiješajte zgnječeni kivi s jogurtom i medom te nanesite masku po kosi i ostavite da djeluje oko 20 minuta. Nakon pranja, kosa će vam trenutno biti primjetno jača i mekša.

Oznake: Kivi