Magazin 17.02.2016.

Zašto McDonalds hrana ne trune?

ČITANJE: 1 minuta
mcdonalds
Jedan od najpoznatijih kuvara na svijetu James Kenji Lopez-Alt je napisao tekst o tome zašto hrana iz McDonalds ne trune.

Čuveni chef je napisao tekst zbog toga što se svako malo na netu pojavi snimak u kome se vidi hamburger ili čips koji i poslije godina stajanja izgledaju isto. Kao i komentari u kojima se tvrdi da je hrana prepuna hemikalija.

-Da skratim priču, to se događa zbog nedostatka vode, odnosno zato što dolazi do sušenja. Vidite, McDonaldsovi hamburgeri su mali i tanki, pečeni su na vrlo visokoj temperaturi koja je ubila većinu bakterija i to podstiče ubrzano sušenje i objašnjava nedostatak mikroorganizama koji bi pokrenuli truljenje. Pokušao sam da testiram i veće i manje hamburgere, kao i one koje sam ispekao kod kuće. Zanimljivo je da se na većima uvijek razvije plesan, a na manjima ne. To je zbog toga što veći ne mogi da se osuše na vrijeme- objašnjava Kenji.

-Nije da branim McDonald’s, i bez ovoga je sasvim dovoljno razloga da ga zaobilazite u širokom krugu. Ali ide mi na živce lažna nauka- dodao je chef.

Eto sad znate.

(Dominomagazin.com)