Magazin 31.10.2015.

Zašto nas džemperi svrbe?

ČITANJE: 3 minute
dzemperi vuneni
Problem svraba izazvanog tkaninom neizbježno je iskustvo koje nam se dogodilo barem jednom u životu. Da se ovakvi scenariji više ne bi ponavljali, stručnjaci savjetuju trikove kojima možete naći idealan džemper koji neće izazvati iritantan svrab.

Simptomi koji se odnose na visok nivo osjetljivosti kože često se reflektuju kao jak svrbež nalik alergijskoj reakciji uzrokovan gotovo svakim sastavom materijala džempera (čak i onih od vune i kašmira).

Vuna kao tkanina je na lošem glasu zbog čestog stvaranja neugodnih kožnih reakcija. Ako imate određenu reakciju na vunu, to ne mora nužno značiti da ste na nju alergični. Alergijska reakcija obično se dogodi nedelju dana nakon nošenja vunene tkanine. Ako se dogodi istog dana, takva pojava se zove nadražujući kontaktni dermatitis, a pojavljuje se kao crvenilo, svrbež, krastavost ili sitne kožne nepravilnosti.

Pamuk i svila djeluju vrlo nježno na kožu, zato stručnjaci preporučuju da obučete odjeću od ovih materijala ispod vunene kako biste kožu poštedili dramatične reakcije. Ako je osietljivost kože i tada vrlo izražena, džemper je od sintetičkih materijala poput poliestera, rajona, elastina, viskoze i najlona vaš najbolji saveznik, premda neće biti topli.

Ako i džemperi od sintetičkih materijala izazivaju neugodnu kožnu reakciju, možda vam se ovakav scenario događa zbog boja u tkanini ili ostataka deterdženta.

Ako vam je koža izrazito josjetljiva, stručnjaci savjetuju da vunu u potpunosti izbjegavate ili ograničite kontakt s kožom pamučnim ili svilenim slojem.

Srednji nivo osjetljivosti kože

Simptomi koji upućuju na srednju osetljivost kože rezultiraju povremenim svrbežom od pojedinih džempera čije nošenje ipak ne izaziva pretjeranu neugodnost.

Stručnjaci savjetuju da je u ovom slučaju najbolji odabir kašmir, zbog mekoće i činjenice da ne uzrokuje iritaciju kao druge vrste vune. Kašmir ne sadrži lanolin – sastojak na koji većina ljudi loše reaguje. Još jedan faktor koji može izazvati iritaciju je okluzija. Pripijene tkanine vjerovatno će stvoriti trenje i generisati znoj koji može dodatno pogoršati stanje kože. Čak i ako se znojite samo pet minuta, iritantan svrbež može vas pratiti cijeli dan, otkrivaju stručnjaci.

Osobama koje pate od srednjeg nivoa kožne osetljivosti stručnjaci preporučuju kupovinu džempera nježnijih tkanina poput kašmira i silueta koja su prozračne i opuštene.

Nizak nivo osjetljivosti kože

Simptomi: nivo nelagodnosti podnošljiv – osjećate ga, ali nije nepodnošljiv.

Stručnjaci otkrivaju da su neke vune abrazivnije od drugih. Merino i jagnjeća vuna nježnije su, a šetland je izrađen od grubljih vlakana.
Za džemper od nježnijeg tipa vune treba izdvojiti veću svotu što ponajviše ima veze sa zahtjevnijim načinom preradom vune.

Kako biste smanjili iritaciju na vunu, uvijek možete da pokušate da razrijedite njen postotak. Kako to ne biste morali da učinite, prije svake kupovine vunenog džempera pogledajte podatke na etiketi kako biste se spasili od iritantnog svraba.

(Telegraf)