Magazin 27.09.2015.

Zašto nas noge više bole od stajanja nego od hodanja?

ČITANJE: 1 minuta

Cekanje u redu

Dvočasovna šetnja često neće izazvati bol u nogama, dok i samo dvadesetominutno stajanje u redu najčešće hoće. Kako je to moguće?

Jeste li znali da se noge dok stojimo ne odmaraju? Zapravo, pored toga što trpe težinu tijela, noge imaju zadatak da održavaju ravnotežu jer se tijelo neznatno i neprimjetno njiše dok stojimo. Iz tog razloga je, tokom pomenutog dvadesetominutnog stajanja u redu, nekoliko mišića – posebno onih koji se nalaze u listovima – veoma aktivno. S druge strane, dok hodate, opterećenje se naizmjenično raspoređuje na više mišićnih grupa.

Pored toga, dok stojimo, obe noge podupiru po pola tijela, ali ni jedna ni druga ni u jednom trenutku nemaju ni trenutak predaha. Dok hodamo, međutim, noga koja je podignuta u tom trenutku dobija trenutak pauze.

Uz to, tokom stajanja, krv i limfa se spuštaju u stopala, listove i članke, a srcu je nešto teže da uspješno samostalno pumpa krv čak iz stopala. Jeste li primijetili da vam stopala ponekad oteknu nakon što dugo stojite na jednom mjestu?

Postoji još jedno zanimljivo i prilično jednostavno objašnjenje. Dok, recimo, stojimo u redu u pošti, ne događa se ništa interesantno i usljed te dosade nije neobično da se ljudi fokusiraju na stopala i postanu svjesniji svega što se u njihovim tijelima događa u tom trenutku. Međutim, prilikom hodanja, mozak se nosi s brojnim izazovima i nepredvidivim situacijama, te se manje obaziremo na to jesmo li umorni.

(Nacionalna geografija)