Magazin 18.10.2022.

Zašto ne bi trebalo koristiti isti peškir više od dva dana zaredom

ČITANJE: 3 minute

Svi se radujemo osvježavajućem jutarnjem tuširanju koje nam pomaže da se probudimo i jedva čekamo da naš ritual večernjeg kupanja spere sav stres.

Međutim, ako posegnete za starim prljavim peškirom koji visi u vašem kupatilu skoro nedjelju dana, velike su šanse da se nećete dugo osjećati čistim. To je zato što peškiri upijaju mnogo vode i sadrže bakterije koje mogu da rastu tokom vremena, pa se preporučuje da ih operete nakon maksimalno tri upotrebe, piše 24sedam.

Bez obzira na to da li više volite da se tuširate ujutru, uveče ili dva puta dnevno, vjerovatno ćete koristiti svoj peškir nekoliko puta dnevno, a njegova ponovna upotreba nekoliko dana zaredom može dovesti do nekih neprijatnih posljedica.

Možda vam često pranje peškira za kupanje zvuči kao veliki posao, ali to zapravo može pomoći u sprečavanju nekih dosadnih zdravstvenih stanja.

1. Može izazvati različita upalna stanja kože

Možda striktno pratite svoju rutinu njege kože i koristite sve prave proizvode koji bi trebalo da odgovaraju vašem tipu kože, ali ako se stalno budite sa dosadnim bubuljicama na licu, razlog može biti vaš manje nego svež peškir. Ulje, prljavština i mrtve ćelije kože ostaju na vašem peškiru, a pošto ostaje vlažan satima, stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija. Ako ne perete peškir redovno, njegova vlakna postaju ispunjena bakterijama koje se kasnije prenose na vaše lice.

2. Može da iritira vašu kožu

Korišćenje prljavog peškira može ne samo da sabotira vašu rutinu ljepote koja ima za cilj da poboljša vaš izgled, već i da izazove da vaša koža postane osjetljivija. Kada nastavite da ponovo koristite stare peškire, oni postaju kontaminirani virusima i gljivicama i mogu širiti infekcije. Ako ove klice dođu na vašu kožu, ona može postati crvenkasta i iritirana.

3. Može pogoršati postojeće stanje kože

Iako ponovna upotreba prljavih peškira može čak i normalnu kožu učiniti osjetljivijom i nadraženijom, neredovno pranje može biti posebno štetno ako je vaša koža već suva i delikatna. Ako je vaša koža sklona aknama ili imate određena kožna oboljenja, kao što je ekcem, to znači da vaša kožna barijera nije toliko jaka koliko bi trebalo da bude, a korišćenje prljavog peškira može dovesti do začepljenih pora i čak upaljenih bubuljica.

4. Može dovesti do gubitka kose

Iako je redovno pranje kose i upotreba pravog šampona i balzama od vitalnog značaja za održavanje zdravih i sjajnih pramenova, umotavanje glave u peškir koji nije pran danima može zapravo dovesti do opadanja kose. Prljavi peškiri mogu prenijeti gljivice i stafilokoke na vaše lice i vlasište ako ih koristite za sušenje kose. Bakterijske infekcije stafilokokom mogu biti posebno problematične za kožu na glavi jer izazivaju upalu folikula dlake, što zauzvrat može dovesti do gubitka kose.

Oznake: Bakterije, Peškir