Magazin 08.11.2015.

Zašto psi jure automobile?

ČITANJE: 1 minuta
Pas juri automobil
Napušteni psi, ali i oni koji imaju dom, često jure automobile u pokretu. Kako je ovo ponašanje vrlo opasno za bezbjednost u saobraćaju, živote ljudi i životinja, važno je raditi na prevenciji. Pročitajte zašto psi to rade…

Psi jure automobile iz istog razloga iz kojeg jure i ljude koje trče, voze bicikl, mačke, male životinje i druge pse – ili da bi se igrali ili da bi lovili. U većoj ili manjoj mjeri, jurenje uključuje prirodni nagon za lovom.

Najopasnija situacija je kada pas juri za kolima, jer će prije ili kasnije doći do povrede ili smrti psa. Može doći i do saobraćajne nesreće ukoliko vozač pokuša da izbjegne psa. Opasni scenariji su brojni pa je najbolje raditi na prevenciji ovakvog ponašanja.

Važno je imati na umu da je nagon za plijenom dobra stvar, ali da je važno naučiti psa koji “plijen” je poželjan, a koji treba da ignoriše, odnosno ne treba da ga percepira kao plijen. Tako je na primjer loptica dobar plijen, dok su automobil i bicikl, loš.

Prvo, nikada nemojte fizički kažnjavati psa za ovo ponašanje, jer može doći do eskalacije agresivnosti. Kada primjetite da mlado štene pokaže interesovanje za automobile, pokušajte da ga dozovete i odvučete pažnju poslasticama.

Međutim, ako pas već ima naviku da juri automobile, važno je da ga naučite da dođe na poziv. Ako šetate psa bez povoca, činite to samo na mjestima gdje nema puteva i saobraćaja. Takođe, ukoliko imate dvorište, postavite kvalitetnu ogradu.

(zivotinje.rs)