Zavod za izgradnju Banjaluka dobio zajam od 500.000 KM

Grad je Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL) dao zajam od 500.000 maraka kako bi prevazišao dugogodišnju poslovnu krizu.

Ovo su danas na sjednici Skupštine grada odobrili odbornici nakon što su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju zajma ZIBL-u, čiji je grad većinski vlasnik jer posjeduje 67,12 odsto akcija.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je ovo jedan od koraka u kojem grad odobrava zajam ovom preduzeću kako bi mu bilo omogućeno dalje poslovanje. Dodao je da je cilj da Zavod ostane jedna mala firma sa pozitivnim poslovanjem.

“Stare dugove ZIBL može sanirati isključivo prodajom dijela svoje imovine”, istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, cilj Gradske uprave je taj da se stari dugovi ZIBL-a saniraju iz dijela nekretnina koje su u njegovom vlasništvu i da se on sa znatno smanjenim brojem radnika fokusira na određene poslove, kao što su obračun komunalne naknade poslova Zajednice etažnih vlasnika i smanjen obim projektovanja tehničkog nazora, kako bi ušao u pozitivne tekuće poslove.

“Za rad ZIBL-a godinama nisu izdvajana sredstva. Ovo je prvi put da grad pozajmljuje određena sredstva, a ovaj zajam je obezbijeđen hipotekarno, odnosno, imovinom ZIBL-a”, rekao je Radojičić.

Nakon rasprave o Prijedlogu odluke o izmjeni i dopuni Statua grada odbornici su donijeli odluku da, pored 22. aprila, Dana grada, 21. novembar bude uveden kao još jedan gradski praznik, kojim bi se obilježavao Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da će novim gradskim praznikom biti ispravljena nepravda, jer 21. novembar nije ranije uzet kao jedan od bitnih praznika.

Na sjednici su usvojene i izmjene dijela Regulacionog plana “Jelšingrad”, kojim grad treba da dobije još jednu industrijsku zonu.

“Stvorene su pretpostavke da već ove godine investitorima ponudimo oko 50.000 kvadrata i provedemo postupak dodjele, odnosno licitacije za tu novu poslovnu zonu”, rekao je Radojičić.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i Program rada Turističke organizacije grada za ovu godinu. Tanja Čičić-Odžaković, odbornica “Poligrafa”, rekla je da grad prepoznaje turizam kao šansu za razvoj.

“Trebalo bi da unaprijedimo i povežemo komunikaciju u ovoj oblasti, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Uz aplikaciju za evropsku prijestonicu kulture 2024. Banjaluka ima jedinstvenu ponudu prema regiji i svijetu”, rekla je Čičić-Odžakovićeva.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a, predložio je juče tokom skupštinske rasprave uvođenje još jednog potpredsjednika Skupštine grada iz redova opozicije po uzoru na Narodnu skupštinu RS.

(Nezavisne)

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

(NE) KUPUJMO DOMAĆE: Uvoz žestokih alkoholnih pića u BiH od 2015. tri puta uvećan

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine. Pokazuju to podaci koje su “Nezavisne” dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 miliona KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona. Kada je riječ o ovim pićima,

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

OPASNA RASKRSNICA Mještani Dragočaja i Ramića prijete blokadom magistrale

Sudar u kojem je u subotu poginuo mladi Banjalučanin, izazvao je ogorčenje mještana banjalučkih naselja Dragočja i Ramići, koji razmišljaju da u znak protesta, blokiraju saobraćaja na magistrali Banjaluka – Prijedor. Naime, nesreća se dogodila se na raskrsnici ove magistrale i puteva za Dragočaj i Ramići, na istom mjestu gdje je prije osam i po

Uskoro prva 4DX™ kino dvorana u zemlji u banjalučkom CineStaru

Građani Banjaluke i okoline već krajem ovog marta će moći uživati u jedinstvenom kino doživljaju s pet zvjezdica u multipleksu CineStar, koji se otvara u trgovačkom centru Delta Planet, a koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, koja gledanje filmova dovodi na potpuno novi nivo. Ovo najmodernije kino u zemlji imaće ukupno šest dvorana, a uz