Magazin 22.06.2016.

Završen “Dukatfest”: Gran pri u rukama KUD “Abrašević”

ČITANJE: 1 minuta

Gran pri 9. internacionalnog festivala kulture “Dukatfest 2016” otišao je u ruke Kulturno-umjetničkog društva “Abrašević” iz Srbije.

Na centralnom događaju ovog festivala, koja je na banjalučkoj tvrđavi Kastel održan u ponedjeljak veče, za nagrade se takmičilo deset ansambala iz cijelog svijeta.

Nakon vijećanja žirija, sastavljenog od predstavnika ansambala učesnika, odlučeno je da za najautentičniji nastup bude nagrađen folklorni ansambl “Mačevi i štitovi iz Burse”, koji je doputovao iz Turske.

Najljepši stil igre pokazali su članovi folklorno-plesnog ansambla “Dardedze” iz Letonije, dok je specijalno priznanje festivala otputovalo u Indoneziju, muzičkom bendu “V1MAST”.

Direktor Festivala, Natalija Trivić rekla je da je od ove godine uvedena kombinacija tradicionalnog programa sa modernim izrazom, jer organizatori žele da grade brend festivala koji će okupljati i mlađu publiku koja će uživati u etno muzici iz različitih dijelova svijeta u kombinaciji sa pop ili rok muzikom.

Pobjednički KUD “Abrašević” osnovan je u Kraljevu 1926. godine i krasi ga bogat fundus narodnih nošnji i igara iz cijele Srbije. Društvo je nosilac brojnih nagrada sa raznih takmičenja u svim sekcijama.