Magazin 30.10.2020.

ZAVRŠEN FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA: Glavna nagrada ostvarenju “Stop kadar”

ČITANJE: 3 minute

Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2020, trinaesti po redu, ove godine održan je u onlajn formatu, a svi ljubitelji animacije imali su priliku da besplatno uživaju u najboljim svjetskim ostvarenjima.

Na konkurs festivala ove godine pristiglo je 567 filmova iz 39 država, a za učešće na festivalu izabrano je 48 ostvarenja za takmičarski program, 12 za dječji takmičarski program i 27 za program panorama.

Žiri je od svih pregledanih filmova odlučio da gran pri nagrada festivala ove godine ode filmu “Stop kadar” (Soetkin Verstegen) koji je koprodukcija Belgije i Njemačke.

– U ovom filmu uočavamo poigravanje s metaforičnim aspektom fraze koja se odomaćila u svijetu filma. Sveden, precizno vođen i bez viška izražajnih sredstava. Sugestivnim slikama i zvukom stvara utisak hladnoće od koje se kosti zamrzavaju. Minimalistički omaž filmskoj umjetnosti, koji na poetičan način otvara prostor za različita čitanja, zaslužuje gran pri festivala – navodi žiri koji je radio u sastavu: Asja Krsmanović (BiH), Boban Savić Geto (Srbija) i Nikica Gilić (Hrvatska).

Oni su dodijelili nagradu za kreativnost i umjetnički izraz i to Albertu Vaskezu za film “Kuća bez doma”. U pitanju je koprodukcija Francuske i Španije.

– Djelo koje razvija autorovu ličnu poetiku groteske i apsurda, istražujući mogućnosti kombinovanja mučnih i nelagodnih emocija s klasičnim modelima pripovijedanja, u neobičnim likovima iskazuje jedinstvenu i mračnu sliku ljudske egzistencije u teškim vremenima – smatra žiri.

Nagradu za najbolji dječji film dobio je film “Pozdrav, bako!”, autorke Natalije Mirzdžan iz Rusije, dok su priznanja za tehnike animacije dodijeljena za nekoliko filmova. Jedan od njih je “Kako je moja baka postala stolica” Nikolasa Fatuha, koji je dobio priznanje za najbolju 2D animaciju. U pitanju je ostvarenje nastalo kao koprodukcija Njemačke, Libana i Katara.

– Film klasične ljepote koji animacijom vizuelno izražava svima poznate (prepoznatljive) tjeskobe i strahove, rješavajući lijepim stilskim sredstvima animacije zagonetke ljubavi, odanosti, starosti i kraja životnog puta – objašnjava žiri.

Istu nagradu, ali za 3D animaciju, dobio je Kiril Hačaturov iz Rusije za film “Go”.

– Autor koristi tehniku 3D animacije da stvori jedinstven svijet u kojem su likovi zarobljeni u sopstvenu melanholiju i unutrašnji raspad, koji se vješto oživljava kroz radnju i replike, te preciznim i kreativnim kadriranjem kreira jedinstvenu i snažnu atmosferu – objasnio je žiri, koji je treću nagradu za tehniku animacije, odnosno najbolje lutke, gline ili druge tehnike dodijelio filmu “Kćerka” Darije Kaščevoj iz Češke.

– Vješto vođena animacija lutke u kombinaciji sa izborom kamere koja je u konstantnom pokretu, čini da se u ovom filmu postiže ono najteže – da lutka oživi i prenese nam snažnu i čistu emociju kakvu rijetko viđamo na filmu – zaključuje žiri.

Specijalna priznanja dodijeljena su filmovima “Vitae azilia” Joane Vapnisevske iz Poljske, “Komad repa u ustima zmije koja grize sopstveni rep” Pabla M. Balarina (Estonija i Španija) te “Zašto puževi nemaju noge” režisera Alina Hohlija iz Švajcarske.

(SB/Banjaluka.net)