Magazin 03.06.2021.

ZAVRŠEN “IMPERATIV”: Festival koji bogati grad i scenu, ali i region

ČITANJE: 2 minute

Četvrti regionalni festival književnosti “Imperativ” završen je programom “Note i slova” u okviru kojeg je publicistkinja, teoretičarka, aktivistkinja i spisateljica Marija Ratković čitala odlomke iz svog romana “Ispod majice” i puštala muziku koja se našla između korica njene prve knjige.

– Festivali i rezidencijalni programi održavaju knjževnost živom. Književnost nisu knjige već susreti i razgovori, razmena mišljenja i to je najvažniji domet umetnosti – promišljanje savremenog konteksta. Presrećna sam što se posle duge izolacije Festival uspeo održati u realnom vremenu i prostoru, što smo podelili vreme, i radno i slobodno nosim kući puno utisaka i knjiga i novih i starih prijateljstava. Da nisam učesnica sigurno bih bila posetiteljka. “Imperativ” bogati ne samo grad i scenu, već region i sve nas kao ljude i autore – kazala je Marija Ratković.

Razgovor sa književnikom Draškom Sikimićem održan je u Koncertnoj dvorani. Sa njim je o romanu “Katarina” razgovarao Stevo Grabovac.

– Učestovao sam i na prvom festivalu i to mi je tada bila idealna prilika da se predstavim većem broju ljudi. Tada nisam bio toliko poznat publici u Banjaluci. Festival mi znači i kao autoru i kao posjetiocu. Festival je toliko dobar, sadržaj je toliko dobar, a pošto sam ja toliko kritičan prema nama piscima, nisam siguran da zaslužujemo ovako dobar festival – kazao je Draško Sikimić.

Pjesnikinje Vladana Perlić iz Banjaluke i Katarina Sarić iz Crne Gore govorile su svoje stihove.

– “Imperativ” mi zacjeljuje sve rane. Moja, naša, Jugoslavija u malom, bez predrasuda, nacija, godišta, fenseraja tržišta i megalomanije kičeraja sličnih festivala, topli i srdačni, ravnopravni i bez elitizma, jednom riječju „raja“. Moji i moje najljepše festivalsko iskustvo – kazala je Katarina Sarić.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film KLOPKA snimnjen prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića. “Bajkovnica” radionica pisanja za djecu održana je u Vijećnici Banskog dvora sa književnicom Jelenom Kojović Tepić. U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” predstavljen je autork ove izdavačke Adnan Šehić i njegova zbirka priča “Četiri šakaša i na male”.

“Četiri šakaša i na male“ je zbirka priča posvećenih, kako se to često izlizano kaže, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ali nemojte da vas to zavara. Ovo nije samo priča o fudbalu. Ovo je priča o djetinjstvu, odrastanju, gubljenju iluzija, sjećanju i još mnogo čemu drugom. Fudbal je samo najmanji zajednički sadržilac koji spaja sve ove priče. Autor ove zbirke je Adnan Šehić, nastavnik, fudbaler, a od sada, bogami, i pisac.

Sajamski dio Festivala tokom svih festivalskih dana bio je dobro posjećen.

Pokrovitelji 4. regionalnog festivala “Imperativ” bili su Kabinet predsjednice Republike Srpske, Grad Banja Luka, kompanija Prointer i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

(SB)

Oznake: Imperativ