Magazin 14.12.2016.

Završen konkurs „Petar Kočić na školskoj pozornici“: Najbolje OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ i Medicinska škola Banjaluka

ČITANJE: 3 minute

SPKD „Prosvjeta“ – Gradski odbor Banjaluka ove godine organizovao je takmičenje osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Petar Kočić na školskoj pozornici“.

U kategoriji osnovnih škola, najboljom je proglašena predstava OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ Banjaluka, koja je, prema mišljenju žirija, „spojila sve pozorišne sile na najtačniji način“.

U kategoriji gimnazija i srednjih škola pobjedu je odnio komad „Jedan dan iz života Kočića“ koji su priredili učenici Medicinske škole, takođe iz Banjaluke. Ova predstava je „obuhvatila Kočićevo djelo, ali i ostvarila potpuno originalan pristup u očuvanju Kočićevih misli i djela“.

– Jednoglasno smo odlučili da se posebno nagrade pojedinci i to za izuzetna glumačka ostvarenja. To su Kolja Vasić za ulogu Simeuna đaka, a iz OŠ „Branko Ćopić“, Nemanja Blašković za ulogu Davida Štrpca u komadu „Jazavac pred sudom“ OŠ „Branislav Nušić“, Marko Pavić za ulogu Davida Štrpca u predstavi „Jazavac pred sudom“ OŠ „Dositej Obradović“, Marina Lazendić za ulogu Mrgude u predstavi „Učimo o Kočiću“ Gimnazije Mrkonjić Grad, Strahinja Karakaš za ulogu Davida Štrpca u predstavi „Jazavac pred sudom“, Gimnazija Banjaluka i Miloš Ćebić za ulogu Mračajskog prote u istoimenoj predstavi Tehničke škole – rekao je Luka Kecman, predsjednik žirija i potpredsjednik SPKD „Prosvjeta“ – Gradski odbor Banjaluka.

Takmičenje je, podsjeća on, organizovano povodom stogodišnjice od smrti Petra Kočića, velikana srpske pisane riječi i velikog narodnog tribuna, a učestvovalo je 10 osnovnih škola, te pet gimnazija i srednjih škola iz Banjaluke, Zvornika, Mrkonjić Grada, Imljana i Stričića. Ostali članovi žirija bili su Jelenko Bojić, Milenko Jevđević, Silva Dobraš, Aleksandra Mićić i Gordanka Janjić.

Tragični likovi Kočićevih pripovedaka

– OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ kombinujući nekoliko pripovjedaka napravila je izuzetno uzbudljivu i dinamičnu predstavu. Kao što se Petar pojavljuje i piše po sjećanju, tako se iz maglovitog sjećanja pojavljuju na sceni tragični likovi njegovih pripovedaka. Spojeni u tragičnu cjelinu, od malog Luje do samoga Kočića, podržani odličnim izborom muzike, ali i izvođenjem, ovi likovi su vjerni i istiniti. Sve teče kao jedan kaleidoskop života ponosnih Zmijanaca koji svoju slobodu pišu velikim slovima. Video – projekcija, scenski efekti, svjetlo, dim i scenografija upotpunjuju izuzetan doživljaj ove predstave – objašnjava žiri.

Preporuka za dalje igranje i gledanje

– Učenici Medicinske škole Banjaluka prikazali su jedan dan iz života Milke i Petra Kočića. Komad je rađen na osnovu teksta koji izvire iz duha Kočićevih pripovedaka, pisama i dokumentarne građe, a pritom je potpuno originalan za šta je zaslužan učenik Nemanja Javor. Predstava je u svim elementima osvijetlila Kočićev život i rad, kao i njegovo stradanje u borbi za prava naroda i osvajanje slobode koju je on ispisivao sa velikim S. Ujednačena glumačka igra i scenska svedenost ovu predstavu preporučuju za dalje igranje i gledanje – stoji u saopštenju žirija.

(EuroBlic)