Magazin 24.03.2021.

ZAVRŠEN KONKURS: Za “Zlatnu sovu” prijavljeno 37 neobjavljenih romana

ČITANJE: 2 minute

Završeni su konkursi za najbolji neobjavljeni roman za nagradu “Zlatna sova” i za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu “Sovica” za ovu godinu, saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

U konkurenciji za prestižnu književnu nagradu “Zlatna sova” nalazi se 37 rukopisa, a za “Sovicu” 33 rukopisa.

Književna nagrada “Zlatna sova” izdavačke kuće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada podrazumijeva objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada sastoji se od objavljivanja djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorske naknade od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

Ukoliko nijedan od autora tri prvonagrađena romana ne bude imao prebivalište u Republici Srpskoj, Zavod zadržava pravo da, na preporuku stručnog žirija, pored nagrađenih romana, uz prethodnu saglasnost autora, objavi još jedan roman autora sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

U tom slučaju, roman bi bio objavljen u tiražu od 300 primjeraka, uz autorski honorar utvrđen na osnovu internih propisa organizatora konkursa.

Rok za proglašenje najboljeg neobjavljenog romana je 31. maj, a žiri će raditi u sastavu: profesor Goran Maksimović iz Niša, predsjednik žirija, Mirjana Lukić sa Pala i prošlogodišnji dobitnik “Zlatne sove” Radisav Milić iz Smedereva, pisac i književni kritičar.

Književna nagrada “Sovica” obuhvata plaketu za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorsku naknadu od 1.000 KM i 20 primjeraka knjige.

Rok za proglašenje najbolje knjige za djecu je 10. maj, a žiri će činiti: profesor Zorana Opačić iz Beograda, predsjednik žirija, Milena Ivanović iz Bijeljine i Aleksandra Čvorović iz Banjaluke.

(Srna/SB)

Oznake: Zlatna sova