Magazin 19.09.2021.

ZAVRŠENI “KNJIŽEVNI SUSRETI NA KOZARI”: Đorđu Nešiću nagrada “Skender Kulenović”

ČITANJE: 2 minute

Laureatu 49. Književnih susreta na Kozari, pjesniku Đorđu Nešiću, sinoć je uručena nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” na manifestaciji nazvanoj “Veče laureta”.

Predsjednik žirija Goran Maksimović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu, rekao je da je žiri, u čijem su sastavu pored njega bili i članovi Đorđo Sladoje i Duško Pevulja, odluku donio jednoglasno nakon razmatranja cjelokupnog književnog opusa kandidata.

– Đorđe Nešić je onaj dragocjeni stvaralac u svome vremenu, najizrazitiji liričar među savremenim srpskim pjesnicima koji je proniknuo u duh tradicije i savremenosti svoga naroda. Time je čitaocima otvorio prostore prepoznavanja i pročišćenja, a zatim nas je sve zajedno uputio da budemo dostojni svojih predaka i svoje budućnosti – rekao je Maksimović.

Đorđe Nešić, pjesnik iz Dalja, prvu zbirku pjesama “Crv sumnje u jabuci razdora“ objavio je 1985. godine, a od tada njegove pjesme su zastupljene u antologijama srpske poezije, prevođene su na strane jezike, i donijele su autoru i brojne vrijedne nagrade i priznanja.

– Izuzetna mi je čst da me je žiri nagradio ovom izuzetnom nagradom i time me svrstao među važne srpske književnike i u društvo onih koji su dobili ovu nagradu počevši od prvog, Branka Ćopića, pa do najznačajnijih jugoslovenskih, a posljednjih decenija i srpskih književnika – rekao je Nešić.

Nagradu laureatu uručio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. Nešiću je pripala takođe novčana nagrada i statueta “Ljubijski rudar”, čiji je sponzor kompanija “Arcelor Mital” Prijedor.

Organizator i generalni pokrovitelj 49. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, suorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška, te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(Srna/SB)