Magazin 01.12.2015.

Zbog čega bih voljela da sam ranije postala mama

ČITANJE: 2 minute
mama-i-beba
Sve više žena danas se kasno ostvaruje u majčinskoj ulozi, međutim, mnoge od njih kasnije zažale zbog toga, a među njima je i tridesetjednogodišnja Karli Morgan…

Smatram da roditeljstvo nije za svakoga. Takođe smatram da roditeljstvo nije najbolja stvar na svijetu. Volim što sam mama, ali imam osjećaj da sam previše vremena bila opterećena time da li ću i kada dobiti bebu. Voljela bih kada bih mogla da vratim izgubljeno vrijeme. To vrijeme bih iskoristila mnogo produktivnije.

Ali isto tako, voljela bih da sam ranije postala mama. Mnogo ranije.

Radila sam razne stvari prije nego što sam se ostvarila u roditeljskoj ulozi. Putovala sam po Evropi. Napisala knjigu. Završila pravni fakultet. Bila profesor. Radila u Diznilendu. Radila u tržnom centru. Bila čistačica. Trošila novac na cipele i stalno izlazila u provod.

To nije bilo gubljenje vremena i mislim da bez toga ne bih bila ovakva kakva sam danas.

Ali opet…

Sada vidim mnoge prednosti ranog majčinstva. Kao prvo, provela sam previše vremena razmišljajući i brinući kako mnoge stvari utiču na mene, kako me drugi vide i doživljavaju. Mogu vam reći da je mnogo, mnogo ljepše brinuti o nekom drugom. Opterećivati se samo sobom dovodi do ludila i ni malo nije zabavno.

Kao drugo, energiju koju sam koristila na izlaske i đuskanje po klubovima, mogla sam da iskoristim na djecu. Sada kada imam 31 godinu više volim da provodim mirne večeri, ali i dane, što je u direktnom sukobu sa onim što moja djeca vole i što im treba. Trčanje za njima bi bilo mnogo jednostavnije prije jedno deset godina, kada nisam spavala po cijelu noć i kada sam živjela na jednoj čokoladici dnevno.

I treće i najbitnije – stvarno volim svoje bebe i postoji dio mene koji zna da da sam ih dobila ranije vjerovatno bi svaki kutak kuće bio ispunjen smijehom i grajom gomile djece. Čoporom, ako baš hoćete.

Ali da sam rađala djecu kao “pez bonbonice”, vjerovatno bih se tada žalila da su mi djeca stalno za petama. Možda bih čak tada žalila za mnogim izgubljenim stvarima kao što su putovanja, noćni klubovi i pravni fakultet.

Zato vjerujem da svako od nas ima svoj put, a da je moj bio taj da proživim sve stvari koje jesam kako bih danas bila dobra majka svojoj djeci.

(yumama.com)