Biznis 02.02.2021.

ZBOG PANDEMIJE U MINUSU: Gubitak “Rajanera” u prošloj godini milijardu dolara

ČITANJE: 1 minuta

Irska aviokompanija Ryanair saopštila je danas, 2. februara, da je tekuća fiskalna godina “najizazovnija” u njenoj 35-godišnjoj istoriji i da će iskazati visok negativan finansijski rezultat, jer države pooštravaju ograničenja putovanja u nastojanju da suzbiju širenje novog soja virusa kovid-19.

Ovaj niskotafirni avioprevoznik je na putu da zabilježi neto gubitak između 850 mil EUR (1,03 mlrd USD) i 950 mil EUR za fiskalnu 2021. godinu, koja se završava u martu, prenosi CNBC.

Kompanija je izvjestila da je u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježila neto gubitak od 306 mil EUR u odnosu na dobit od 88 mil EUR u istom periodu 2019, prenosi Ekapija.

Prihodi kompanije su potonuli na 340 mil EUR, naspram 1,91 mlrd EUR ostvarenih u posljednja tri mjeseca prethodne godine.

– Kovid-19 nastavlja da pustoši avioindustriju – navodi se u saopštenju Ryanaira i dodaje je vazdušni saobraćaj bio ozbiljno pogođen u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika zbog zabrane putovanja izrečene britanskim putnicima krajem decembra, što je rezultiralo drastičnim padom broja putnika od 83%.

Od oktobra do kraja decembra 2020. godine, kompanija je prevezla samo osam miliona putnika, čak 78% manje nego u uporednom periodu godinu dana ranije.

(SB)

Oznake: rajaner