Magazin 08.11.2015.

Zbogom ćelavosti?

ČITANJE: 1 minuta
Celavost
Testirajući nove lijekove za liječenje bolesti krvi i reumatoidnog artritisa, američki naučnici su gotovo slučajno otkrili kako da blokiraju enzim koji izaziva ćelavost.

Da li će muškarci uskoro moći da kažu zbogom ćelavosti? Sudeći po rezultatima najnovijeg istraživanja stručnjaka sa Univerziteta Kolumbija, objavljenih u prestižnom naučnom magazinu “Science Advances”, pripadnici jačeg pola više neće morati da brinu zbog gubitka kose, zahvaljujući novootkrivenim molekulima koji su u stanju da stimulišu njen rast.

– Samo mali broj sastojaka ima sposobnost da stimuliše aktivnost folikula: poznato je da neki proizvodi za lokalnu primjenu podstiču rast pramenova kose poslije nekoliko nedjelja, ali nijedan od njih nije tako brz i moćan kao molekuli ruxolitinib i tofacitinib, čiji efekat smo ispitivali zbog drugih terapeutskih indikacija. Ispitujući dejstvo ovih lijekova na miševima, otkrili smo da podstiču stvaranje novih dlaka, objašnjava dr Anđela Kristijano, član istraživačkog tima.

Ovo otkriće otvoriće put za nova ispitivanja ovih molekula u terapiji plak psorijaze kao i alopecije areate, autoimune bolesti koja izaziva brzo opadanje kose na pojedinim dijelovima glave.

(novosti.rs)