Magazin 26.02.2016.

Zdravlje Koža bez bora, kosa kao griva, zdravi kao dren: Primjena svinjske masti

ČITANJE: 4 minute
svinjska-mast
Vijekovima su u našoj tradiciji svinjsko meso, slanina i svinjska mast, čvarci i mnogi drugi proizvodi od ove vrste mesa, bili omiljena hrana.

Sa napretkom nauke, čini se kao da čitavo čovječanstvo pomalo nazaduje. Jer ono što je nekada bilo poželjno u ishrani, danas se smatra vrlo nezdravim i obrnuto.

Ali, da ne bismo sada raspravljali o tome da li je svinjska mast štetna ili ne, možda je bolje da se zapitamo zbog čega je jedno od omiljenih jela naših roditelja ili baka i deka bila upravo svinjska mast namazana na parče domaćeg hljeba i posuta sa malo aleve paprike?

Biće i onih koji će reći da su bili siromašni i da su morali da se snalaze, što je donekle istina. Ali, prisjetite se od čega su bolovali naši preci? Gotovo ni od čega. Umirali su u starosti, bez raznih vrsta karcinoma, bez povećanog pritiska, srčanog udara i mnogih drugih oboljenja koja su postala naša svakodnevica. A naši preci nisu koristili ni suncokretovo, ni maslinovo, ni ulje od semenki grožđa, a ni mnoge druge vrste jestivih ulja koja mi danas obilato koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Naši preci su jela isključivo pripremali na svinjskoj masti.

Evo i zvaničnih podataka do kojih je došla savremena nauka, a vi sami procijenite da li je svinjska mast zdrava i poželjna u ishrani ili ne:

Smatra se da svinjska mast sadrži čak 60 odsto takozvanih monozasićenih masti i to mahom oleinske kiseline. Oleinska masna kiselina pospješuje rad srčanog mišića, reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. Poređenja radi, u puteru postoji manji procenat mononezasićenih masnih kiselina i to oko 45 odsto.

Svinjska mast ne mijenja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih radikala i ne menja svoj osnovni sastav. Svinjska mast se vrlo često se koristi i kao lijek, ali i u kozmetičke svrhe, to jest za njegu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Svinjska mast kao lijek.

Za ljekovitost svinjske masti su vrlo dobro znale naše bake i prabake, pa i naše mame, a naročito su je koristile kao lijek za svoje mališane.

Da bi se svinjska mast koristila kao lijek ili sredstvo za njegu lica, neophodno je preprati je. Taj proces je, zapravo vrlo jednostavan: sipate mast u posudu, dodate par kapi vode, promiješate, prospete vodu. Sve to ponovite ukupno devet puta, a nakon toga se može koristiti kao lijek.

Naime, ovim procesom se spira sve ono što ne doprinosi liječenju, a čega ima u svinjskoj masti, iako nije lako uočljivo. Riječ je na prvom mjestu o soli, ali i o ostacima prženja slanine i čvaraka.

Nakon što preperete svinjsku mast dobijate pjenastu masu, koja pomaže kod kijavice, zapušenog nosa, ali i bronhitisa. Jednostavno, stavite vašem djetetu malo svinjske masti u nos ili namažite njegove grudi ukoliko ima bronhitis. Svinjska mast kao lijek u slučaju bronhitisa se mora pažljivo primjenjivati, jer ona djeluje tako što zatvara pore i praktično na taj način zagrijeva organizam koji potom otapa sekret, kako bi se lakše iskašljavao. Zato je vrlo važno voditi računa da osoba kojoj mažete svinjsku mast na grudi nema povišenu temperaturu.

Svinjska mast kao lijek se koristi i za ni malo prijatno ginekološko oboljenje poznato kao “bijelo pranje”. Takođe, neophodno je da svinjska mast bude domaća i preprana u devet voda, kao što je opisano. Potom se svako veče tako pripremljena svinjska mast stavi na vatu ili uložak i ostavi da odstoji preko noći. Smatra se da ovaj tretman treba ponoviti najmanje deset puta između dva menstrualna ciklusa.

Svinjska mast za kosu.

Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu. Osobe koje je koriste kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija.

Što se načina korišćenja tiče, najbolje je svinjsku mast nanijeti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primjenjuje na suvu, svijetlu kosu.

Svinjska mast za kožu

Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vrijeme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati.

Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

Svinjska mast za lice.

Kada je u pitanju korišćenje svinjske masti za lice, imajte na umu da su žene nekada takođe imale lijepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas.

U tu svrhu je korišćena svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.

Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice. Domaće kreme pripremljene od svinjske masti se preporučuju za njegu suve kože.

(NN)