Biznis 06.09.2016.

Zeleno svjetlo za kredit, novac stiže ekspresno

ČITANJE: 3 minute

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sutra će najvjerovatnije odobriti kreditni aranžman BiH vrijedan 1,1 milijardu maraka, a prva tranša biće uplaćena već idućih dana, rekao je “Glasu Srpske” rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

On očekuje da će izvršni direktori dati zeleno svjetlo za kreditni aranžman BiH.

– Prva tranša od 150 miliona maraka biće doznačena nekoliko dana nakon što Odbor izvršnih direktora odobri program. Od tog iznosa dvije trećine odnose se na budžet FBiH, a trećina na RS – naglasio je Parodi.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kaže da je Srpska opredijeljena za nastavak saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama, posebno MMF-om i Svjetskom bankom, uključujući i nastavak pregovora u vezi sa kreditnim aranžmanima koji su predviđeni kao podrška reformskim procesima.

– S tim u vezi, očekujemo od izvršnih direktora MMF-a zaključivanje aranžmana, posebno imajući u vidu da je tokom proteklih susreta u Vladi RS, na sjednici Fiskalnog savjeta BiH i tokom razgovora u Vašingtonu iskazan visok stepen saglasnosti o svim ključnim politikama – rekao je Tegeltija.

Podsjetio je da je pismom namjere, koje je u potpunosti usaglašeno još 24. maja ove godine na sjednici Fiskalnog savjeta BiH, definisan trogodišnji aranžman sa MMF-om koji treba da bude podrška reformskim procesima i katalizator u mobilisanju međunarodne finansijske pomoći.

Tegeltija je naglasio da, kada je riječ o fiskalnoj poziciji, osim problema početkom godine izazvanih uključivanjem Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet RS i nedoumica koje su pratile finansijsku podršku MMF-a, nema razloga za zabrinutost trenutnom situacijom u Srpskoj.

– Sve budžetske obaveze izvršavamo u skladu sa operativnim planom potrošnje. Ako novac MMF-a koji je planiran budžetom bude doznačen do kraja godine, očekujemo stabilizaciju budžeta i isplatu novca za obaveze koje su prolongirane u tekućoj budžetskoj godini – kazao je Tegeltija.

Izvršni odbor MMF-a trebalo je početkom jula da razmatra odobravanje aranžmana sa BiH, koji je sa tom globalnom finansijskom institucijom dogovoren još u maju, ali to se nije desilo, jer predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić nisu željeli da potpišu usaglašeno pismo namjere. Potpis su najprije uslovili prihvatanjem adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. Kada je to učinjeno, izmislili su još jedan nepostojeći uslov za aranžman sa MMF-om i potpisivanje pisma namjere uslovili dogovorom o mehanizmu koordinacije. Tek na sastanku predsjednika i premijera RS Milorada Dodika i Željke Cvijanović sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Zvizdićem krajem jula u Istočnom Sarajevu usaglašen je mehanizam koordinacije, nakon čega su potpise na pismo namjere stavili i Zvizdić i Novalić. Pismo je odmah upućeno Odboru izvršnih direktora MMF-a u Vašingtonu.

Ciljevi

Francisko Parodi ranije je rekao da kreditni aranžman sa MMF-om ima tri cilja i da su vlasti preuzele konkretne obaveze koje je potrebno ispuniti tokom trogodišnjeg programa.

– Prvi cilj je unapređenje poslovnog okruženja, dok se drugi odnosi na fiskalnu oblast, gdje su vlasti zacrtale smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. Posljednji cilj se odnosi na finansijski sektor, gdje je fokus stavljen na očuvanju njegove stabilnosti i oživljavanje kreditiranja – naglasio je Parodi.

(Glas)