Svijet 19.03.2022.

ZELENSKI NAKON PUTINOVOG GOVORA: Zamislite 14.000 leševa na moskovskom stadionu

ČITANJE: 1 minuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros je odgovorio na nastup ruskog čelnika Vladimira Putina na moskovskom stadionu uputivši mračnu poruku.

Zelenski se oglasio dan nakon što je Putin nahvalio “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini kao “herojsku” misiju ruske vojske tokom skupa na moskovskom stadionu Lužnjiki pred desetinama hiljada Rusa.

“Sto hiljada ljudi ispred stadiona, zajedno s 95.000 u samoj areni, odgovara otprilike broju ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu”, rekao je Zelenski u subotu ujutro u videoporuci.

“A sada zamislite 14.000 leševa na ovom stadionu uz još nekoliko desetina hiljada ranjenih i osakaćenih ljudi”, rekao je on, misleći na ukrajinske procjene ruskih gubitaka od početka rata.

“Rat se mora završiti”

Zelenski je još jednom pozvao na hitan prekid sukoba.

“Rat se mora završiti, prijedlozi Ukrajine su na stolu”, rekao je, prema novinama Ukrajinska Pravda.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara.

Kijevski regionalni guverner Oleksij Kuleba izjavio je da je u subotu rano ujutro najmanje 50.000 civila evakuisano iz borbenih zona sjeverno i sjeverozapadno od glavnog grada, a vlasti nastavljaju s naporima spašavanja.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je u subotu ujutro da je došlo do više borbi između ruskih i ukrajinskih snaga u zračnoj luci Černobajevka, u blizini Hersona na jugu Ukrajine.

(N.S)