Svijet 25.03.2022.

ZELENSKI PORUČIO EU DA JE ZAKASNILA: Da su sankcije bile preventivne Rusija možda ne bi ušla u rat

ČITANJE: 1 minuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u obraćanja članovima Evropskog savjeta, poručio je zemljama EU da su zakasnili sa uvođenjem sankcijama Rusiji.

Zelenski je video obraćanje podijelio na svom Fejsbuk nalogu u kome se zahvalio evropskim liderima, ali je rekao da su “malo zakasnili”, jer da su, kako je naglasio, “sankcije bile preventivne, postoji šansa da Rusija ne bi ušla u rat”, prenosi Gardijan.

– Da su sankcije bile preventivne, Rusija možda ne bi ušla u rat. Blokirali ste Sjeverni tok 2, i na tome smo zahvalni, bio je to ispravan potez. Ali ste malo zakasnili. Da je to urađeno na vrijeme, Rusija ne bi stvorila krizu sa energentima, i dalje bi bilo šanse – rekao je ukrajinski predsjednik i dodao da Rusija možda ne bi ušla u rat da je znala da će on potrajati.

– Ruska vojska ne zna šta je čast, šta je savjest. Ne razumije zašto toliko cijenimo svoju slobodu, koja određuje kako će jedna zemlja živjeti – poručio je Zelenski.

On je naveo i da je ruska vojska već uništila 230 škola, 155 obdaništa i da je 128 djece stradalo od početka rata.

– Čitavi gradovi i sela su spaljeni do temelja. Ništa nije ostalo. Ruska vojska ubijala je i novinare, iako su vidjeli da nose natpis ”Pres”. Možda ih nisu učili da čitaju, već samo da ubijaju – rekao je Zelenski, navodi britanski list.

(N.S)