Svijet 05.03.2022.

Zelenski: Svaka nova žrtva u Ukrajini ide na dušu NATO

ČITANJE: 2 minute

Sve što je savez dosad uradio bilo je da pošalju 50 tona dizelskog goriva za Ukrajinu kroz sistem snabdijevanja.

Vjerovatno da spalimo Budimpeštanski memorandum da bolje gori, ali on (memorandum) je već za nas spaljen od vatre ruskih trupa, rekao je ukrajnski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem obraćanju optuživši NATO da će svaka nova žrtva u Ukrajini ići njima na dušu.

U svom najnovijem video obraćanju emitovanom sinoć, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritikovao je NATO zbog odbijanja da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine, rekavši kako je u pitanju “znak slabosti”. Kaže da je jedina pomoć koju je Ukrajina do sada dobila kroz sistem nabavke NATO – 50 tona dizela.

– Mi smo ratnici svjetlosti – rekao je Zelenski o Ukrajincima izražavajući razočaranje što su zemlje NATO, iako su znale da će Rusija samo eskalirati sukobe u Ukrajini, odbile da urade bilo šta povodom toga i zatvore nebo nad Ukrajinom.

On je naglasio da je time NATO praktično “dao zeleno svetlo za bombardovanje gradova”.

Ukrajnski predsjednik je samit NATO okarakterisao i kao “slab i zbunjujući”.

– Realizovan je samit na kome se otvoreno moglo zaključiti da svima nije prioritet borba za slobodnu Evropu – proučio je Zelenski.

– Sve obaveštajne službe NATO zemalja jako dobro znaju planove neprijatelja, da Rusija želi da nastavi ofanzivu. Već devet dana gledamo brutalan rat, uništavaju naše gradove, bombarduju naše ljude, našu djecu. Znajući da su novi napadi i žrtve neizbežni, NATO je svesno izbegao da Ukrajinu proglasi zonom zabranjenih letova. Vjerujemo da zemlje NATO-a stvaraju bajku da će navodno zatvaranjem neba nad Ukrajinom podstaći direktnu agresiju Rusije na NATO. To je samohipnoza. Od danas svi oni koji umiru umiru zbog vas – bio je oštar ukrajnski lider.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se u petak uveče putem video veze učesnicima skupova podrške Ukrajini održanim u Tbilisiju, Parizu, Lijonu, Bratislavi, Frankfurtu, Viljnusu i Pragu.

Pozivajući evropsku zajednicu da podrži Ukrajinu, Zelenski je rekao:

– Želim da kažem evropskom narodu, nemojte ćutati. Želim da izađete na ulice i podržite Ukrajinu, podržite naše napore i borbu.

Prema njegovim riječima ako Ukrajina ne stane na svoje noge, ni Evropa ne može stajati, prenosi Blic.

– Ako mi padnemo, pašćeš i ti. Zato, molim vas, nemojte ćutati, nemojte zatvarati oči pred ovim – rekao je Zelenski.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

(N.S)