Magazin 16.01.2016.

Zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva usljed selfieja

ČITANJE: 1 minuta
selfi smrti
U svijetu je tokom 2015. godine usljed selfieja preminulo 27 osoba, a više od pola smrtnih slučajeva se desilo u Indiji. Nesretni trend ne pokazuje znakove smanjivanja ni u 2016. godine, s obzirom da su u prve dvije sedmice tri osobe već izgubile živote.

 Način na koji su Indijci umirali tokom selfieja u 2015. uključuje fotografisanje ispred nadolazećeg voza, zatim padanje sa broda dok su pozirali, pad sa litice, a neki su se okliznuli i pali u rijeku. Jedan japanski turista je preminuo nakon povreda zadobijenih od pada sa stepenica Taj Mahala.

U Indiji, selfieje je proslavio indijski premijer Narendra Modi koji je poznat po uzimanju selfieja sa drugim vođama, kampanji “selfieji sa kćerkom”, a postali su popularni i nakon hindu pjesme “Selfie le le re” iz prošlogodišnjeg bolivudskog filma Bajrangi Bhaijaan.

Iz tog razloga, selfie nesreće su izazvale i velike brige. Prošle godine, strah od stampeda je doveo do zabrane selfieja tokom velike vjerske kongregacije Kumbh Mela.

Ove sedmice, policija iz Mumbaja je zabranila selfieje na popularnim mjestima za fotografisanje nakon što su se dvije osobe utopile na takvim mjestima.