Zemljište Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS

Grad Banjaluka pokrenuće spor na Vrhovnom sudu Republike Srpske u slučaju kontraverzne razmjene zemljišta Poljoprivredne škole, kao posljednji pravni lijek u borbi za parcele, vrijedne više desetina miliona KM, saznaju “Nezavisne”.

Prema tvrdnjama naših izvora, Grad će uložiti reviziju na Vrhovnom sudu, poslije najnovije presude banjalučkog Okružnog suda kojom je odbijena tužba Grada protiv Poljoprivredne škole, Perice Rapajića, “Oktan prometa”  i tuzlanskog “Binga”.

Ovu odluku donijelo je sudsko vijeće, na čelu sa sudijom Biljanom Majkić Marinković. Odluka je pravosnažna, pa je, kao jedini pravni lijek, ostala revizija Vrhovnom sudu koja će, po tvrdnjama naših izvora, biti uložena za nekoliko dana.

“Ova presuda napisana je svega nekoliko dana nakon što je Vojin Mitrović, vlasnik ‘Oktan prometa’ podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Igora Radojičića, jer mu nije dozvolio da gradi benzinsku pumpu na tom zemljištu upravo zato što je ta parcela u sudskom sporu i što bi izdavanje takve dozvole predstavljalo klasično krivično djelo. Zanimljivo, samo nekoliko dana nakon toga uslijedila je presuda kojom je sud stao na Mitrovićevu stranu”, tvrde naši izvori.

U višegodišnjem sudskom sporu, Grad je nastojao da dokaže da je zemljište u gradskom vlasništvu i da ga Poljoprivredna škola, kao korisnik, ali ne i vlasnik, nije mogla mijenjati sa Pericom Rapajićem, koji ga je kasnije preporodao tuzlanskom trgovačkom lancu i vlasniku “Oktan prometa”.

Prema podacima iz sudske presude, Mitrović, koji je u međuvremenu imenovan za ministra saoobraćaja i komunikacija BiH, 2010. godine je od Rapajića kupio 5.000 kvadratnih metara na atraktivnoj lokaciji uz saobraćajnicu u Lazarevu, koju je platio milion KM. U drugoj transakciji, Rapajić je 2011. godine „Bingu“ prodao 20.000 kvadratrnih metara zemljišta, takođe u Lazarevu, koje je platio 7,3 miliona KM.

Međutim, ni Mitrović i „Bingo“ nikada nisu sagradili objekte na ovom zemljištu, pošto nisu mogli da ishode građevinske dozvole iz razloga što je u međuvremenu pokrenut sudski spor oko vlasništva nad tim zemljištem.

Isti sud, različita presuda!

Prema saznanjima “Nezavisnih”, u decembru prošle godine – dakle gotovo u isto vrijeme – banjalučki Okružni sud je u gotovo identičnom sporu donio potpuno drugačiju odluku u odnosu na onu u slučaju Poljoprivredne škole!

Naime, u sporu, u kojim su se oko vlasništva nad zemljištem borili Osnovna škola „Sveti Sava“ i opština Kotor Varoš taj isti sud presudio je u korist – opštine. U obrazloženju presude navedeno je da je školskom imovinom može raspolagati isključivo jedinica lokalne samouprave, u konkretnom slučaju opština Kotor Varoš, dok škole, s druge strane, mogu biti samo korisnici imovine.

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.