Magazin 11.12.2015.

Bake i njihove marame

ČITANJE: 2 minute
Ljubinka
I ranije sam fotografisala žene koje nose marame na glavi. Dok sjede na klupi, na pijaci, u prolazu. Uvijek me je zanimalo zašto ih nose.

Uglavnom smo navikli da viđamo žene na selu koje marame gotovo ne skidaju sa glave, ili je tako bar bilo nekad. Žene koje sam fotografisala u gradu nikada ranije nisam pitala zašto ih nose, samo sam ih slikala.

Konačno sam htjela da saznam šta stoji iza toga. Da li im je hladno, da li su naslijedile taj običaj od mama, baka. Odgovori su bili različiti: od toga da im je hladno, do toga da još nisu stigle da stave mini val.

1. Ljubinka: “Nosim maramu jer mi je hladno. Sa sela sam i ne nosim kapu. Imam desetak različitih marama. Ljeti stavim mini val.”

Ljubinka 2

2. Nada: “Putujem za Australiju. Bila sam kod moje kuće u Pakracu. Sad živim u Sidneju. Maramu nosim sad, u Australiji ne nosim.”

Nada 2

3. Jelena: “Nosim maramu jer mi je hladno. Mi ne nosimo kape. Mi smo Rumuni. Ja sam starija žena. Imam jedno 10 marama. Prodajem pidžame, imam 20 unučića. Bježim od komunalaca, evo su.”

Jelena 2

4. Ljubinka: “Ne nosim inače nego zbog ušiju. Treba ovih dana da stavim minival za krštenje i za slavu. Smeta mi kosa kad padne u oči.”

Ljubinka 3

5. Milunka: “Toplije mi je u marami. Zabradim se oko ušiju i toplo mi je. Nisam navikla na kapu. Imam možda 10 komada, i ljetne i zimske.”

Milunka

6. Olga: “Nosim maramu jer me boli glava i boli me vrat. Prije nisam nosila kad sam bila mlada. I sad sam mlada.”

Olga

7. Stojinka: “Nosim zbog zime. Kad je hladno-nosim, kad nije hladno – ne nosim. Imam sigurno 5-6 marama. Bila sam nekad mlada i nisam nosila maramu. Volim ove velike ruske. Te su mi omiljene.”

Stojinka

8. Velka: “Ja nosim zbog ušiju. U selu sam živjela kao mlada i tada sam nosila maramu. Poslije kad sam doselila u Beograd, našli su mi neko gljivično oboljenje i sad moram da imam maramu.”

9. Vukica

Vukica

10. Živadina: “Nosim zbog hladnoće. Prije nisam nosila čak ni po snijegu. Najviše volim marame sa cvijećem.”

Zivadina

11. Ljiljana: “Nosim maramu jer sam stara žena. Ljeti idem gologlava. Namjestim kosu i tako. Ne znam koliko imam marama. Snajka mi to kupuje, čim vidi nešto lijepo.”

Ljiljana

12. Živka: “Hladno mi je, zima. Imam 70 godina. Imam 3 marame. Bilo koja mi je omiljena kad dobijem za 8. mart.”

Živka

A vaše bake? Ako nose marame, kupite im poneku, lijepo je vidjeti zadovoljnu i srećnu baku.

(Vice.com / Aleksandrija Ajduković)