Magazin 31.10.2015.

Žene koje “dijele” svoje muževe s drugim ženama su zdravije

ČITANJE: 1 minuta
Poligamija
Imati više žena san je nekih muškaraca, dok je noćna mora drugih. Naučnici su otkrili da je imati više žena zdravo za cijelu porodicu.

Nova studija o “mnogoženstvu” (jer se poligamija koristi samo za brak sa više žena), pokazala je da su supruge i njihova djeca zdravija u tom odnosu.

Dok zemlje širom svijeta zabranjuju brak istovremeno s više od jednom osobom, istraživači sa Univerziteta Dejvis su istražili tu praksu u Tanzaniji. Poredili su domaćice koje žive u “mnogoženstvu” i monogamim brakovima u 56 sela na sjeveru zemlje. Otkriveno je da je “mnogoženstvo” rašireno u određenim etničkim grupama, naročito kod Masaijam, a da domaćice u takvim porodičnim strukturama imaju bolji pristup hrani i zdraviju djecu.

– Ako imate izbor da muškarac ima 180 krava, mnogo zemlje i druge žene, možda je bolje za vas da se udate za njega, nego za muškarca koji nema druge žene, ali ima tri krave i jedan dulum – rekao je Monik Borgerhof Mulder, vodeći naučnik istraživanja.

Naučnici tvrde da mnogoženstvo može da bude u strateškom interesu žene kada zavisi od muškarca. Ova praksa viđena je i u mnogim drugim zemljama širom svijeta, većinom gdje je manjak hrane i gdje je zdravstveni sistem slab.

Ipak, u studiji se navodi da dobrobiti “mnogoženstva” zavise od lokalnih faktora – u nekim slučajevima može da bude devastirajuća za žene koje takav vid ponašanja smatraju prevarom.

– Problem nije broj partnera. Potrebno je da žene imaju autonomiju i pravo da odlučuju – zaključio je profesor Mulder.

(B92)