Vijesti 10.03.2016.

Žene PDP-a poslije proslave podijelile ostatke hrane

ČITANJE: 2 minute
hrana-auto
Žene PDP-a iz Kozarske Dubice, nakon proslave 8. marta, ono što nisu pojele strpale su u gepek automobila i podijelile najugroženijim građanima.

– Nismo poklanjali ostatke hrane već ono što nije iznošeno na stolove- kažu u stranci.

Kažu da je u pitanju humanost na djelu i samo jedna u nizu humanitarnih akcija u partijskoj režiji.

– Uvijek ostane hrane koja se ne potroši, ne iznese na stolove pa vam na kraju, kako da vam kažem, bude lijepo žao da je bacite. Ili podjelimo nekim članicama kojima nije nužno, je li?- objasnila je Ljubica Banjac, Aktiv žena PDP-a Kozarska Dubica.

Interesantno je da su PDP-ovci na taj način ukrali ideju iz protivničkog tabora. Podmladak SNSD-a prije dvije godine predložio je osnivanje takozvane “banke hrane”. Objasnili su tada da bi banka fukcionisala tako što bi se u nju donosili viškovi hrane iz restorana ili trgovačkih lanaca, a ideja je da se iz rezervi hrane siromašni.

Inicijativa da se ostacima hrane oni koji nemaju na žalost nije zaživjela, kaže SNSD-ov Dušan Petrović.

– Mi smo izašli u sklopu neke naše predizborne aktivnosti. Htjeli smo dati akcenat na sloidarnost kao jednu vrlinu koju trebamo svi da imamo i predložili smo društvu osnivanje jednog takvog projekta kao što je ”banka hrane”- rekao je Dušan Petrović, predsjednik ogranka mladih SNSD-a.

Kako to kod nas obično biva, čak je i poklanjanje hrane najugroženijima postalo povod za stranačka prepucavanja i najbolji pokazatelj odnosa političara prema narodu.

Predizbornu ideju o prikupljanju ostataka hrane na jedno mjesto, koju SNSD nikada nije ostvario, u to vrijeme je bukvalno ismijao upravo PDP.

Oni koji garderobu i hranu za najugroženije prikupljaju svakodnevno isto savjetuju i političarima.

– Ako ćemo to raditi da bi sticali nekakve poene i tako dalje ja mislim da to nije dobro. Ono što ja uvijek voilim da kažem je da se treba učiti dobru da budemo dobri svaki dan i da svaki dan razmišljamo kako da drugim ljudima da pomognemo- kaže Miroslav Subašić, UG “Mozaik prijateljstva”.

Kako se prelazi sa riječi na djela pokazali su Francuzi krajem prošle godine. Izračunali su da godišnje bace trećinu hrane pa su tu aktivnost zakonski zabranili.

Bilo da je osmi mart ili neka druga fešta, hranu koja se i dalje smatra kao jestiva Francuzi moraju da doniraju u dobrotvorne svrhe.

(Atv)