Magazin 12.12.2015.

Žene tvrde: Postoji i “muška menstruacija”

ČITANJE: 1 minuta
muskarac-depresija
Čak 26 odsto muškaraca pati od simptoma koji se povezuju sa menstruacijom. Najrasprostranjeniji simptomi su iziritiranost, veći umor od uobičajenog, konstantna glad…, pišu Večernje novosti.

Svaki četvrti muškarac jednom mjesečno pati od simptoma nalik ženskom PMS-u, pokazuju istraživanja evropskih ljekara. Dvije trećine žena tvrdi da njihovi partneri imaju “mušku menstruaciju”, odnosno sve simptome koji je prate, osim krvarenja. Takođe, svaka peta dama kaže da jači pol PMS podnosi teže od nje.

U ispitivanju je učestvovalo nekoliko hiljada parova, koji su bili u vezi najmanje godinu dana. Čak 26 odsto muškaraca pati od simptoma koji se povezuju sa menstruacijom. Najrasprostranjeniji simptomi su iziritiranost (56 posto), veći umor od uobičajenog (51 odsto), konstantna glad (43 posto). Isto toliko ispitanika prijavilo je da se lako uznemire, a čak 15 odsto otkrilo je da osjeća nadutost. Svaki deseti ispitanik priznao je da je u ovom periodu osetljiviji na pitanje težine, a nezanemarljivih pet odsto priznalo je da imaju grčeve.

I dok muškarci pate, žene saosjećaju. Čak 43 odsto dama otkrilo je da pokušavaju da razvesele i ohrabre partnera u ovom periodu. A 33 odsto dama nije imalo razumjevanje i podviknule su svojim partnerima da budu muškarci. Prema anketi, muškarac koji vjeruje da ima ove simptome, mjesečno na hranu troši 82 funte više nego “zdrav” pripadnik jačeg pola.

Inače, ovo istraživanje nije iznenađujuće za naučnike jer se dugo proučava uticaj hormona na ponašanje muškaraca. Pa tako, nemali broj istraživača vjeruje da hormonalni ciklusi itekako utiču na nivo energije, seksualni nagon, bes i iziritiranost pripadnika jačeg pola.

(ATV)