Magazin 16.10.2022.

Ženski hor “Banjalučanke” pobjednik renomiranog takmičenja u Barseloni

ČITANJE: 1 minuta

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom horskom takmičenju “Sing for Gold –World Choral Cup”, održanom u Barseloni i Kalelji.

Takmičenje organizuje Svjetska horska asocijacija “Interkultur – Musica Mundi”, a “Banjalučanke” su, pod umjetničkim rukovodstvo kompozitora, dirigenta i profesora Mladena Matovića, nastupile kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Ovo međunarodno takmičenje okupilo je 30 horova iz 23 države, a ovaj hor izveo je kompozicije značajnih domaćih autora.

Horove je ocjenjivao međunarodni stručni žiri, sačinjen od uglednih eksperata za horsku muziku iz Belgije, Španije, Njemačke, Turske i Letonije, a “Banjalučankama” je pripala zlatna medalja u kategoriji tradicionalne muzike.

– Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na internacionalnoj horskoj sceni, a posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu. Prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Španiji predstavljao je testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu. U našoj takmičarskoj kategoriji je nastupilo najviše horova (Češka, Ekvador, Portugal, Rumunija, Bolivija, i Iran) i samim tim nam je pobjeda još značajnija – rekao je umjetnički rukovodilac, kompozitor i dirigent hora Mladen Matović.

On je dodao da su se, zahvaljujući dosadašnjim rezultatima “Banjalučanke” direktno kvalifikovale u najviši rang takmičenja predstojeće Svjetske horske Olimpijade, koja će se početkom jula iduće godine biti održana u Južnoj Koreji, prenosi Glas Srpske.

(SB)