Vijesti 17.08.2016.

Žestok sezonski udar na džep: Jesen izbija 2.000 KM iz kućnog budžeta

ČITANJE: 2 minute

Prosječnoj porodici u Srpskoj, koja u kući ima đaka, trebaju dodatno više od dvije plate da bi spremno dočekala jesen.

Dolaskom hladnijih dana građani razmišljaju kako da prežive žestok udar na kućni budžet koji ih očekuje. Za komplet udžbenika treba izvojiti od 65 KM za treći razred do 140 KM za učenike devetog razreda, bez udžbenika za strani jezik koji koštaju od 20 do 30 KM.

U Savezu sinidkata RS su izračunali da je za opremanje jednog đaka od trećeg do petog razreda uključujući udžbenike, školski pribor i pristojnu odjeću i obuću za jesen potrebno 630 KM. Za učenike od petog do osmog razreda roditelji treba da izdvoje 700 KM, a za srednjoškolce od 790 KM pa više. Roditelji koji imaju dva školarca treba da računaju na duple troškove.

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu napominje da je prosječna plata u junu iznosila 845 KM, dok su za osnovne troškove života prema računici sindikata trebale više od dvije plate.

– U 11 djelatnosti plata je bila ispod prosjeka i iznosila je do 705 KM, to znači da je za troškove opremanja đaka jedna plata jedva dovoljna – ističe Radoševićeva.

Roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da posegnu za novim zaduženjima.

– Većina kredita koje banke odobravaju su upravo nenamjenski koji se koriste za vanredne troškove poput ovih – navodi Radoševićeva.

Sljedeća najveća stavka su troškovi ogreva jer je za 10 kubnih metara, uključujući prevoz, rezanje i cjepanje, potrebno izdvojiti oko 750 KM, dok pelet košta oko 300 KM po toni, a za sezonu treba najmanje dvije tone.

Domaćicama koje odluče da prave ili kupe zimnicu treba od 100 do 150 KM.

U udruženju potrošača kažu da su građani svake godine svjesni da ih na jesen čekaju veliki troškovi, pa se snalaze kako znaju.

– Većina ljudi nema dovoljno ni za život, pa vanredni troškovi koji ih zadese predstavljaju pravi šok. Mnogi će, iako su već prezaduženi, opet da se zaduže, a veliki broj njih će nažalost da štede i na ogrevu i na zimnici, pa i na djeci kojoj će kupovati polovne knjige, lošiju odjeću, obuću koja propušta vodu i slično – kaže Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka udruženja „Oaza“ iz Trebinja.

Besparica prekida školovanje

Radoševićeva ističe da iz iako živimo u 21. veku u RS ima veliki broj nekvalifikovanih radnika što pokazuje da značajan broj roditelja nije u mogućnosti da školuje djecu, koja ostanu na osnovnoj školi.

U RS ima oko 11.500 nekvalifikovanih radnika.

(Blic)