Magazin 24.12.2022.

Žitomislić: Dan “Prosvjetine” škole u Muzeju

ČITANJE: 1 minuta

Manastir u Žitomisliću danas je bio domaćin učenicima “Prosvjetine” škole srpskog jezika, istorije i kulture iz Mostara, čime je simbolično, nakon pedesetak godina pauze i gašenja škole koja je postojala u okviru manastira, ponovo primio đake i podučava nove naraštaje.

Budući da je ovo posljednji dan nastave u prvom polugodištu za đake ove dopunske škole, Muzej manastira Žitomislić zajedno sa nastavnim osobljem “Prosvjetine” škole odlučio je da nastavu izmjesti iz učionica u jedno nesvakidašnje okruženje, koje manastirski kompleks nesumnjivo pruža – saopšteno je iz Fondacije manastira Žitomislić.

Pedesetak učenika svih razreda osnovne i srednje škole nastavu je u tri predmeta, i to srpski jezik, istorija i kultura, pratilo u prostorijama manastirske crkve, gostoprimnice i muzeja.

Nastavne cjeline bile su tematski prilagođene istorijatu manastira Blagovještenja Presvete Bogorodice u Žitomisliću, te značajnom kulturnom nasljeđu koje se vezuje za ovaj hercegovački manastir.

– Pauze između časova iskorištene su za uživanje na otvorenom u predivnoj atmosferi manastirske porte. Za kraj, osoblje Muzeja Žitomislić sa bratstvom manastira priredilo je prigodnu radionicu o temi nadolazećih božićnih praznika – ističe se u saopštenju.

O Božiću i Božićnim željama učenicima je govorio iguman manastira Danilo.

– Starješina Saborne crkve u Mostaru i direktor “Prosvjetine” škole otac Duško Kojić na kraju je učenicima obećao da će ovo ubuduće postati stalna praksa, svake godine, posljednjeg dana u polugodištu nastava će se na kratko preseliti u Žitomislić” – dodaje se u saopštenju.

(Srna/Z.M)

Oznake: muzej, Žitomislić