Politika 30.10.2015.

Živi u Norveškoj, a odbornički paušal prima u Doboju

ČITANJE: 3 minute
doboj skupstina
Milenko Tomanić, odbornik SP-a, apsolutni je rekorder po broju izostanaka sa zasjedanja Skupštine grada Doboja, kojima nije prisustvovao više od dvije godine, a iako se odselio u Norvešku redovno prima odbornički paušal od oko 570 maraka.

Ovaj slučaj, kažu u gradskom parlamentu, nije mimo zakona.

Esmin Mahmutović, predsjednik Skupštine grada Doboj (SDP BiH), navodi da je činjenica da je Tomanić odsutan, ali da ne želi da provjerava gdje se nalazi, kazavši da je mandat njegov.

– Kako će on iskoristiti to povjerenje građana, da li će ga iskoristiti da ih zastupa u Skupštini ili će otići, kako vi kažete, u Norvešku i tamo provesti zadnje dvije godine, to je njegovo. Mi kao Skupština ne možemo učiniti ništa da mu prisilno ili na neki drugi način oduzmemo mandat, jer to ne dopušta zakon- kaže Mahmutović, te dodaje da ne postoji ni mogućnost da mu se ukine paušal, jer je on propisan svim odbornicima koji su dobili sertifikat CIK BiH nakon lokalnih izbora.

Mišljenja ostalih odbornika o ovom slučaju, koji je za rubriku “vjerovali ili ne”, su podijeljena. Dok jedni smatraju da problem treba da rješava SP, drugi su mišljenja da ovakve stvari treba regulisati zakonom.

– To je pitanje za SP jer oni treba da opravdaju povjerenje koje su dobili od građana. Dobili su dva mandata i treba da to regulišu unutar svojih redova- kaže Danijel Jošić, predsjednik SDS-ovog Kluba odbornika.

– Nekorektno je prema drugim odbrnicima koji su obavezni da prisustvuju sjednicama SG, javnim raspravama, vjenčanjima, i sve je to uračunato u iznos paušala- kazala je Nermina Mujić, odbornica SDP-a.

– Taj problem bi trebalo rješavati sistemski, zakonom. Ovo je nenormalna situacija i meni nije jasna. O tome smo razgovarali u stručnim krugovima. U najgorem slučaju ne bi trebalo isplaćivati paušal- smatra Pejo Krnjić, odbornik HSS-NHI, te dodaje da trenutno po zakonu odbornik bez mandata može ostati samo ako ga vrati ili ako umre.

Odbornički mandat nije vlasništvo partije, nego odbornika, poručuje Srđan Todorović, lider dobojskog SP-a, a hajku na Tomanića, kako kaže, pokrenuo je “politički marginalan lik”, koji bi da sjedne u skupštinske klupe.

– Radi se o čovjeku koji je isključen iz SP-a, a koji na taj način pokušava da otme mandat SP-u. Većina ljudi ide trbuhom za kruhom, istim putem je otišao i odbornik Tomanić, pritisnut nemogućnošću da kao neko ko razmišlja svojom glavom u Doboju obezbijedi egzistenciju, i koji ne želi da se klanja negativcima na vlasti- izjavio je Todorović.

Dodao je da dio Tomanićevog paušala odlazi stranci, koja ga prosljeđuje u humanitarne aktivnosti, dok se ostatak izdvaja za stipendiranje talentovanih akademaca. Do Tomanića nismo uspjeli doći, te ostaje nepoznato da li planira da vrati mandat.

(Nezavisne novine)