Magazin 10.01.2022.

“ZLATNI GLOBUS” U ZNAKU KONTROVERZI: Među nagrađenim i Spilberg za “Priču sa zapadne strane”

ČITANJE: 2 minute

Iako je dodjela filmskih i TV nagrada “Zlatni globus”, uz “Oscar”, tradicionalno najglamuroznija, ovogodišnja ceremonija, koja je održana u nedjelju naveče, nije prenošena na televiziji, a do te odluke TV mreže NBC došlo je zbog serije kontroverzi, a jedna od glavnih je optužba da među članovima žirija nema dovoljno raznolikosti.

Naime, “Zlatni globusi” dodijeljeni su na društvenoj mreži Twitter bez prisustva medija ili slavnih ličnosti koje bi šetale crvenim tepihom, prenose Nezavisne.

Među nagrađenima su Stiven Spilberg, Džejn Kempion i Rjusuka Hamaguči.

Spilberg je nagrađen za film “Priča sa zapadne strane” u kategoriji mjuzikla ili komedije, Kempionova za film “Moć psa” u kategoriji najbolje drame, dok je Hamaguči nagrađen za film “Vozi moj automobil” u kategoriji filmova koji nisu snimani na engleskom jeziku.

Najbolji sporedni glumac je Kodi Smit Mekfi, dok je nagradu za najbolju sporednu glumicu dobila Arijana de Bos.

Endru Garfild nagrađen je za najboljeg glumca u kategoriji mjuzikla ili komedije (Tick, Tick … Boom!), dok je Vil Smit nagrađen u kategoriji drame (King Richard).

Najbolja glumica u drami je Nikol Kidman (Being the Ricardos), a u kategoriji mjuzikla ili komedije Rejčel Zegler (West Side Story).

Kada se radi o televizijskim projektima, nagrađeni su glumci Džeremi Strong, Em-Džej Rodrigez, Kejt Vinslet i Majkl Kiton.

Nagradu za najbolju muzičku temu dobili su Bili Ajliš i Fineas O'Konel za pjesmu “Nema vremena za umiranje”, iz istoimenog filma o Džejmsu Bondu.

Udruženje koje dodjeljuje nagrade upleteno je u skandale od dodjele iz 2021. godine, kada je otkriveno da nemaju članova drugih rasa i da su učestvovali u upitnim poslovnim praksama.

NBC se povukao iz televizijskog prenosa za ovogodišnju ceremoniju, a od tada je HFPA diverzifikovala svoje članstvo i promijenila svoj statut u pokušaju da sačuva ugled u Holivudu.

Nagrade su, ipak, u nedjelju naveče dodijeljene, a dodjeljivale su ih različite neprofitne organizacije, koje su dobile priliku da prikažu svoj rad.

U potpunoj suprotnosti s ranijim godinama, na dodjeli je bilo samo nekoliko nastupa slavnih, uključujući promotivne video-zapise Džejmi Li Kurtis i Arnolda Švarcenegera na Twitter profilu “Zlatnih globusa”. Samo nekoliko pobjednika večeri je priznalo svoje nagrade na društvenim mrežama, uključujući Zeglerovu, Rodrigezevu i Twitter nalog animiranog filma “Encanto”.

(SB)

Oznake: Zlatni globus