Biznis 18.10.2022.

Zlato raste usljed slabljenja dolara i pada prinosa na obveznice

ČITANJE: 1 minuta

Zlato je napredovalo u Aziji zahvaljujući slabijem dolaru i padu državnih obveznica usred sve veće zabrinutosti da bi globalna ekonomija mogla pasti u recesiju, piše Bloomberg Adria.

Ovo je bila zanimljiva godina za zlatne poluge. Cijene su pale gotovo 20 posto od marta jer su Federalne rezerve agresivno pooštrile svoju monetarnu politiku, što je natjeralo ulagače da potraže utočište u američkom dolaru. Nepopustivi metal, koji obično ima negativnu korelaciju s dolarom i kursevima, bio je pod pritiskom snažnijeg američkog dolara.

Potez ministra finansija Jeremyja Hunta da pocijepa ono što je ostalo od premijerova kontroverznog ekonomskog programa za ponovno uspostavljanje reda u javnim finansijama Velike Britanije podstaknuo je funtu i državne obveznice u ponedjeljak, uzrokujući pad prinosa američkog dolara i državnih obveznica. To je pomoglo zlatu, koje je tokom sesije dobilo čak 1,5 posto.

Zlatnim polugama se još uvijek trguje blizu najnižeg nivoa u mjesecu, Đinping pružio nekoliko znakova zastoja u nacionalnoj strategiji Covid Zero i dalje podrške posrnulom sektoru nekretnina.

“Nedavni ekonomski podaci nisu dali razloga za mnogo optimizma, ali to bi se moglo promijeniti tokom sljedećih mjeseci, jer centralne banke sada sigurno nisu daleko od svojih terminalnih stopa”, rekao je u bilješci Craig Erlam, viši tržišni analitičar u Oanda Europe Ltd.

Cijena bi se mogla kretati između 1.680 i 1.700 dolara za uncu, dodao je.

Promptno zlato ojačalo je 0,4 posto na 1.656 dolara za uncu u 12.20 poslijepodne u Singapuru, nakon što je završilo s rastom od 0,3 odsto u ponedjeljak. Bloombergov dolar spot indeks pao je 0,3 posto.

Oznake: Azija, dolar, zlato