Magazin 25.10.2022.

Znamo kako premalo sna utiče na zdravlje, ali šta kada ga je previše?

ČITANJE: 1 minuta

Za cjelokupno stanje našeg organizma, kao i za zdravlje, san je izuzetno važan. Pod zdravim snom se podrazumijeva šest do osam sati spavanja i znamo da je sve manje od toga nezdravo.

Međutim, šta je sa onima koji spavaju duže od toga?

Iako možda djeluje kao da vode zdrav život i da čine dobro za svoje zdravlje, ovo organizmu, zapravo, donosi mnogo više štete nego koristi.

Rizik od gojaznosti

Povećavanje rizika od gojaznosti – Više istraživanja sprovedenih u Americi došlo je do zaključka da previše sna može da poveća rizik od nastanka dijabetesa ili gojaznosti. Spavanjem deset ili više sati dnevno, smanjuje se vrijeme koje bi trebalo da bude posvećeno fizičkoj aktivnosti.

Kraći životni vijek – Pretjerano spavanje dovodi se u vezu sa mnogim bolestima bubrega, jetre, štitne žlijezde, depresije, demencije, srčanih oboljenja… Takođe, stopa mortaliteta je viša među onim ljudima koji spavaju više nego što je potrebno.

Manja koncentracija

Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju 10 ili više sati dnevno imaju skoro dva puta veći rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na ljude koji spavaju šest do osam sati.

Umor – Pretjerano spavanje može da ograniči naše fizičke i mentalne sposobnosti, pa zbog toga možemo da se osjećamo manje koncentrisano ili odmorno.

Oznake: San, Spavanje