Magazin 22.10.2022.

Znate li da je džamija na rijeci Uni jedina u Evropi koja je izgrađena na riječnom ostrvu?

ČITANJE: 2 minute

Bosanska Otoka, naselje kod Bosanske Krupe, po jednoj stvari se ističe od ostalih mjesta u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj Evropi.  Naime, ona se jedina može pohvaliti džamijom sagrađenom na adi – riječnom ostrvu, zelene ljepotice Une. Ovaj podatak osvanuo je i u prilogu TRT-a objavljenom na njihovom zvaničnom YouTube kanalu.

Prvobitna verzija Gradske džamije na rijeci Uni sagrađena je 1565. godine, a tada je u potpunosti bila od drveta. Unatoč blizini rijeke te čestim poplavama na području gdje se nalazi, džamija nikada nije poplavljena. Ona i danas prkosi i svjedoči o prošlim vremenima i osvajačima koji su pohodili našu zemlju, piše Bosniainfo.

Kroz svoju istoriju je rušena četiri puta. Početkom rata je srušena,ali je obnovljena i svečano otvorena 29. aprila 2001. godine. Mjesto gdje se nalazi poznato je još i kao “zeleno ostrvo Islama”.

Sa 153 sijalice koje krase plafon džamije te 153 stepenice na džamijskoj munari, ova bogomolja odaje počast i simbolizira 153 šehida poginula u protekloj agresiji na Bosansku Otoku.

Okružena zelenilom i Unom, prizor Gradske džamije u bilo koje doba godine izgleda veličanstveno i mirno, a mladenci ga često koriste i kao pozadinu pri pravljenju svojih vjenčanih fotografija.

Naravno, kada je riječ o ljepotama Une, moglo bi se mnogo toga napisati, a oduvijek je služila i kao inspiracija mnogim velikim umjetnicima.

“Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”, samo je jedan od tekstova posvećenih njoj, a napisao ga je Skender Kulenović.

(Z.M)

Oznake: Bosanska Otoka, Una