Magazin 20.10.2022.

Znate li šta vam se dešava ako dišete na usta umjesto na nos?

ČITANJE: 1 minuta

Vjerovali ili ne, novorođenče ne može da diše na usta. Međutim, nakon što napuni šest mjeseci, otkriva da zapravo postoji drugi način disanja. Iako disanje na usta funkcioniše sasvim dobro, dugoročno može biti mnogo štetnije za nas.

Sajt “Bright Side” objašnjava zašto je bolje da svom nosu ne oduzimate njegovu primarnu funkciju, prenosi 24sedam.

1. Vaše lice se mijenja

Ako dišete na usta, na kraju ćete početi da primjećujete da vaše lice mijenja strukturu i raste unaprijed i nadolje. To je uočljivije kod djece jer njihova lica još uvijek rastu. Dok dišete na usta, vilica i obrazi postaju sve uži. To, zauzvrat, izaziva promjenu oblika nosa. Pored toga, možete razviti uske nozdrve i gornju usnu, kao i naprijed otvoren zagriz.

2. Počinjete da izgledate pogureno

Ako dišete na usta, nesvjesno naginjete glavu naprijed i ramena vam padaju. Kao rezultat, stalno ste u pognutom položaju koji se razvija kao način da otvorite disajne puteve.

 3. Vaši zubi pate

Disanje na usta negativno utiče na vaše zube. Mnoga djeca koja više vole da dišu na usta, kasnije dobiju krive zube i nepravilan zagrižaj. Mijenjaju se i držanje usana i jezika u mirovanju, a ortodontski tretman postaje komplikovan, posebno kada je u pitanju nošenje aparatića.

4. Teže spavate

Manje kiseonika i više ugljen-dioksida ulaze u vaše tijelo. Kao rezultat toga, većina vaših tjelesnih sistema pati. Osim toga, veća je vjerovatnoća da ćete hrkati i balaviti, kao i da patite od hronične deprivacije kiseonika i apneje u snu. Čak se preporučuje da zalijepite usta noću, kako biste lakše disali kroz nos.

Oznake: Disanje, Nos, Usta